Följ med Vidar Petersson, som tillhör Sveriges Unga Forskningslandslag, och få en inblick i den internationella tävlingen Stockholm Junior Water Prize (SJWP). Tävlingen är nu igång och avslutas med en digital prisceremoni 24 augusti. I detta blogginlägg kan du läsa om Vidars forskning och hans förberedelser inför tävlingen, samt vilka utmaningar och förväntningar som han har. Följ Vidars upplevelse här på bloggen och i våra sociala kanaler!
 

Hej! Mitt namn är Vidar Petersson och jag tog precis studenten från NTI Johanneberg gymnasiet i Göteborg! Jag har som gymnasiearbete undersökt hur man kan introducera mer kostnadseffektiva och tillgängliga metoder för att bedriva havs- och väderundersökningar med eget mottagna vädersatellitbilder. För visste du att vem som helst, var som helst, kan ta emot data och bilder direkt från vissa vädersatelliter?  För att göra detta byggde jag en egen antenn och markstation som kunde ta emot dessa signaler och analysera dem för att undersöka havstemperaturutveckling i Östersjöområdet. 

Den första inspirationen till arbetet kom från en video där en amatörradiolog undersökte möjligheterna att ta emot signaler från satelliter med olika typer av egenbyggda antenndesigner. Jag fastnade direkt för idén och ville själv testa att bygga min egen markstation och samtidigt undersöka hur man kunde optimera den och använda den mottagna datan från vädersatelliter till något praktiskt.

Inför tävlingen har jag läst om tidigare års projekt och fascinerats av hur hög nivån är. Jag tror och hoppas att konkurrensen kommer att vara lika god i år också. Samtidigt vet jag att mitt projekt har goda chanser i tävlingen och jag har översatt allt material till engelska och finslipa min presentationer inför intervjuerna.

Den största utmaningen för mig kommer förmodligen att vara hur jag skall förmedla  mitt projekts breda användningsmöjligheter till juryn. Min metod för att mottaga och analysera bilder från vädersatelliter är inte begränsad till just havsvattenundersökningar. Även ifall mitt projekt och SJWP fokuserar på just vattenförhållande så hoppas jag lyfta andra aspekter som kan observeras med min metod. Till exempelvis lufttemperatur och nederbörd samt hur de i sin tur påverkar vatten.

Det jag ser fram emot mest i tävlingen är att få träffa de andra deltagarna som representerar länder från hela världen. Vi alla brinner för vattenfrågor så det ska bli intressant att lära mig om deras projekt och förhoppningsvis knyta nya kontakter.

Fotograf för bild på Vidar Petersson: Anna Sigge