Följ med Vidar Petersson, som tillhör Sveriges Unga Forskningslandslag, och få en inblick i den internationella tävlingen Stockholm Junior Water Prize (SJWP), VM i vattenfrågor. I detta blogginlägg kan du bland annat läsa om juryintervjun, vad Vidar fått uppleva hittills i tävlingen och ta del av spänningen inför morgondagens prisceremoni. Följ Vidars upplevelse här på bloggen och i våra sociala kanaler!

Min juryintervju gick bra! Jag presenterade mitt arbete via ett digitalt videomöte och med i juryn var två professorer från ett universitet i Japan. Jag presenterade således allt på engelska och visade bland annat bilder och resultat från arbetsprocessen samt den färdiga rapporten. Efter min presentation hade vi en stund där juryn kunde ställa frågor och ge feedback på min rapport. Eftersom de var experter och hade tidigare erfarenhet inom mitt område blev den respons jag fick både värdefull och gav mig djupare insikt i området.

Innan sjäva tävlandet drog igång skulle jag översätta min rapport och allt material, samt producera en kortare presentationsfilm till min digitala monter. Det som var utmanande med förberedelserna var att hitta rätt nivå på materialet som skulle presenteras. Kommunikationen behövde anpassas beroende på om materialet skulle visas för antingen allmänheten eller experter som är mer insatta på mitt område. Som tur fick jag tidigt hjälp från Unga Forskare med workshops och tips på hur man anpassar och presenterar sin forskning så att det fortfarande är tillgängligt utan att tappa innebörden.

Förutom själva tävlingen har det även erbjudits intressanta panelsamtal och möten annordnade av SIWI samt deras partners. Vi deltagare har kunnat nätverka själva genom sociala medier där vi har pratat om våra projekt och lärt känna varandra bättre. Det har gett mig möjligheten att prata med människor från hela jorden, vilket inte bara har gett mer kunskap om deras projekt utan även ett kulturellt utbyte.

Att delta i årets helt digitala SJWP har fungerat över förväntan. Vanligtvis brukar alla deltagare samlas i Stockholm för att vara med i olika event och sedan den stora prisutdelningen med flagparad. Detta var dock inte möjligt i år utan hela tävlingen har istället hållits genom videosamtal. Trots detta tycker jag att det har varit en bra upplevelse. Vi har likt Unga Forskares utställning (Utställningen Unga Forskare) haft digitala montrar med våra rapporter och filmklipp där vi har presenterat våra bidrag för allmänheten.

Inför prisutdelningen är jag såklart spänd och förväntansfull. Under prisceremonin kommer det att delas ut tre stycken pris. Det är People’s Choice Award, Diploma of Excellence och såklart Stockholm Junior Water Prize. Jag hoppas såklart på vinst i någon av kategorierna samtidigt som jag vet att konkurensen är hård i år eftersom det är många bra bidrag. Det ska även bli mäktigt att H.K.H. kronprinsessan Victoria deltar i cermonin och delar ut priset.