Idag utses vinnaren i finalen av Forsknings-VM, Stockholm Junior Water Prize. Sverige representeras av Vidar Petersson, vinnare av Stockholm Junior Water Prize Sweden och medlem i Sveriges Unga Forskningslandslag.

Vidar Peterssons tävlingsprojekt heter “Havs- och väderundersökningar på ett kostnadseffektivt och demokratiskt sätt”. Vidar menar att hans teknik öppnar upp för att människor i världen som idag saknar tillgång till väderprognoser skulle kunna göra detta själva, och t ex därigenom få bättre förutsättningar att odla.

– Jag ser fram emot att träffa de andra deltagarna som representerar vattenfrågor och det ska bli intressant att lära mig om deras projekt och knyta nya kontakter, säger Vidar Petersson.

– Frågor som rör vatten och vattenkvalitet har en avgörande betydelse för mänsklighetens och vår planets framtid, och vi är glada att kunna representera Sverige i ett så stort och viktigt forum kring det. Vatten är också ett brett, tvärvetenskapligt och spännande ämne som engagerar många unga. Vidar är en inspirationskälla och ambassadör för vattenfrågor gentemot andra unga i Sverige och gör en viktig insats för att framhålla forskning på området, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Prisutdelare i finalen är Kronprinsessan Victoria. Finalisterna, som kommer från 32 länder världen över, tävlar om 15 000 USD. Den svenska finalisten utses på Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Xylem är officiell sponsor av Stockholm Junior Water Prize Sweden. Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca.

Foto: Anna Sigge

Följ prisutdelningen kl 14.00! Registrera dig via www.worldwaterweek.org/tickets genom att beställa den gratis varianten av biljett till World Water Week.