Finalen av SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, hålls 2022 i Södertälje. Finalutställningen hålls även digitalt och når ut till unga i hela Sverige.

Utställningen Unga Forskare är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Under finalen samlas Sveriges 100 främsta gymnasieelever för vetenskapligt utbyte, inspiration och kunskapsutveckling. Vid den avslutande prisutdelningen delas priser till ett värde av 500 000 kr ut.

Finalen hålls 4-7 april i samarbete med Södertälje Science Park, ett nav för svensk forskning och hållbar produktion. Här får finalisterna inspireras till en fortsatt bana inom vetenskap samtidigt som betydelsen av Sverige som forsknings- och industrination lyfts fram. Syftet är att peka på vikten av återväxt av talanger för att säkra framtida forskning i Sverige.

Finalutställningen, där finalisternas projekt presenteras, kommer att hållas både fysiskt på plats och digitalt, och därmed nå ut till ungdomar och skolklasser över hela landet med möjlighet att interagera och ställa frågor till finalisterna

– Vi är glada över möjligheten att samla finalisterna i en viktig knutpunkt för svensk forskning. Här kommer finalisterna få möjlighet att ta del av vetenskap i världsklass samtidigt som elever från hela Sverige får inspireras av finalisternas forskningsprojekt, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

– Vi på Södertälje Science Park känner oss glada och stolta över att få vara med och arrangera en sådan fantastisk tävling som SM i forskning är. Eleverna som deltar är framtiden. Vidareutbildning och forskning ligger i linje med våra passioner på Södertälje Science Park. Vi vill vara med och främja dessa viktiga ämnen och vara en del av framtiden som representeras av de tävlande i Forskar-SM, säger Tanya Mineur, Event manager på Södertälje Science Park.

Semifinalerna planerar att hållas i fysisk form och vara öppet för besökare. Läs mer om hur du och din klass kan delta i och ta del av Utställningen Unga Forskare samt aktuella datum på ungaforskare.se/utstallningen.

Om Södertälje Science Park
Södertälje Science Park är mötesplatsen för hållbar produktion i Sverige. Vi ska stärka Sverige som industrination genom att skapa en ledande mötesplats och driva en nationell nod inom hållbar produktion (SuPr). Vi verkar för en starkare region genom ett attraktivare Södertälje och säkrad regional kompetensförsörjning.

Foto, från vänster: Ola Jacobsen, Magnus Lejhall, Anders Bobert