Anmälan till Utställningen Unga Forskare, forsknings-SM för unga, är nu öppen och den 60:e upplagan av tävlingen är igång. Julia Mårtensson, projektledare för den ideella arrangörsgruppen, berättar om sin resa inom verksamheten och varför du som ska gymnasieelev ska delta! 

 

Hejsan!

Mitt namn är Julia och jag skriver detta för att jag tycker att just du ska anmäla dig till den 60:e upplagan av Utställningen Unga Forskare! 

Utställningen Unga Forskare, forsknings-SM för unga, är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik för unga. Det är en fantastisk chans för dig som gymnasieelev att inte bara få feedback på ditt projekt utan även utmana dig själv och lära dig presentera och kommunicera projektarbeten och forskning. Tävlingen är öppen för alla som går på gymnasiet och har gjort ett projektarbete inom naturvetenskap, teknik eller matematik.1963 ägde den första upplagan av Utställningen Unga Forskare rum och sedan dess har den årligen arrangerats för att främja ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Min egen resa inom Utställningen Unga Forskare sträcker sig inte riktigt 60 år tillbaka i tiden men jag har ändå under min tid med Utställningen fått uppleva vilken skillnad forskning och ungt engagemang kan göra. Själv har jag deltagit i Utställningen två gånger och varit aktiv i Utställningsgruppen, gruppen som arrangerar Utställningen i två år. Första gången jag var med som deltagare deltog jag med ett hobbyprojekt som jag och min syster hade gjort. Andra gången jag tävlade i Utställningen deltog jag med mitt gymnasiearbete och tog mig ända till landslaget. 

Det är dock inte priserna som varit det viktigaste för mig utan snarare alla personer jag lärt känna längs vägen! Att delta i Utställningen och allt som följt efter det har varit något av det roligaste och mest givande jag har gjort. Det är svårt att peka ut en enskild sak som är det bästa med Utställningen men skillnaden den gjort på alla ungdomar under dessa 60 år av Utställningar säger en del.

Det finns så mycket positivt med att delta i Utställningen – feedback på sitt projekt från forskare, personligt diplom och intyg för medverkan, övning i presentationsteknik, sociala och vetenskapliga aktiviteter, motivation att satsa på gymnasiearbetet, priser och stipendier värda 500 000 kr – listan är lång! Oavsett vad som motiverar dig vill jag starkt rekommendera att ta steget och anmäl dig till Utställningen Unga Forskare 2022, den 60:e Utställningen. Du kommer inte att ångra dig!

Mer information om Utställningen och anmälan hittar du här!