Den 7 april utses Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges främsta gymnasieelever inom naturvetenskap, teknik och matematik. Ericsson och AstraZeneca är fortsatt officiella sponsorer för forskningslandslaget under 2022.

Nästa generation av unga talanger är de som kommer utveckla framtidens lösningar på våra gemensamma behov och utmaningar. Att stimulera ungdomars intresse för naturvetenskap, teknik och matematik från tidig ålder är avgörande för att vi ska kunna säkra Sveriges framtida behov av duktiga forskare, ingenjörer, tekniker och specialister.

Som ambassadörer och förebilder för andra unga visar Sveriges Unga Forskningslandslag på vikten av att ungdomar får en egen röst och plattform inom forskning. Ericsson och AstraZeneca är två av Sveriges mest forskningsintensiva företag, och tillsammans spelar de en viktig roll för att skapa möjligheter för unga. Som sponsorer bidrar de både med utveckling och stöd till landslaget, men också med kunskapsutveckling och inspiration till breda grupper av elever som besöker och tar del av Unga Forskares verksamheter.

Ericsson har i över 140 år haft fokus på innovation och teknik som kan förändra världen. Telefoni och mobiltelefoni har lagt grunden till många kreativa uppfinningar, som man idag ser som en naturlig del i vardagen. Som världsledare inom 5G och pionjärer inom 6G är de en motor för innovation i Sverige, nu och i framtiden.

– För oss är det otroligt viktigt att stödja unga människors nyfikenhet och intresse av forskning för att på så sätt bidra till nya generationer duktiga forskare. Teknikledarskap och ledande forskning är avgörande för Ericssons framgång och därför känns det naturligt att fortsätta stödja Sveriges Unga Forskningslandslag, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.

AstraZeneca har fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av läkemedel, primärt för behandling av cancer, kardiovaskulära sjukdomar, njursjukdomar, metabola sjukdomar och sjukdomar i andningsvägarna. AstraZeneca har verksamhet i över 100 länder och dess innovativa läkemedel används av miljontals patienter över hela världen.

– Att stimulera intresset för naturvetenskap, matematik och teknik faller sig naturligt för oss. Både AstraZeneca, Life Science-branschen och hela samhället behöver fler duktiga forskare. Där ser vi Sveriges Unga Forskningslandslag som ett fantastiskt sätt att lyfta fram duktiga, unga människor som kan inspirera andra, säger Jenny Engström, ansvarig för CSR på AstraZeneca.

– Vi är oerhört glada att Ericsson och AstraZeneca väljer att fortsatt stödja Sveriges Unga Forskningslandslag. Efter två år av pandemi och stora samhällsutmaningar är det viktigare är någonsin att vi inspirerar fler unga till en framtid inom forskning och vetenskap. Ericsson och AstraZeneca är, som två av våra främsta företrädare för svensk och internationell forskning, viktiga samarbetspartners för oss i den strävan, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Sveriges Unga Forskningslandslag kommer under 2022 att delta i flera internationella tävlingar och aktiviteter tillsammans med Ericsson och AstraZeneca. Prisceremonin där landslaget offentliggörs hålls 7 april kl 13.30-15.00 på Södertälje Science Park.

Om Sveriges Unga Forskningslandslag och SM i forskning
Sveriges Unga Forskningslandslag utses på SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, en tävling som har belönat unga talanger sedan 1963. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, semifinaler runt om i Sverige samt i finalveckan i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls 2022 i hybridformat, med en digital och publik finalutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen. Deltagarna tävlar om landslagsplatser och priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Landslaget representerar Sverige under året i flera av världens största internationella tävlingar. Över 10 000 elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen