Pressinbjudan 2022-03-02

Semifinalisterna kommer från hela västsverige. Kontaktuppgifter till elever lämnas ut vid förfrågan.

Välkomna att besöka semifinalen av Forsknings-SM i Göteborg, torsdag den 8 mars 2022 på Chalmers tekniska högskola. Tävlingen är en av landets åtta semifinaler inför den nationella finalen i Södertälje 4-7 april.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. På semifinalen i Göteborg tävlar 30 olika projekt med sina forskningsarbeten. De har chans att vinna en rad priser och kvalificera sig till finalen där Sveriges Unga Forskningslandslag – Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar för unga – utses. Sammanlagt tävlar deltagarna i Utställningen Unga Forskare om olika priser till ett värde av över 500 000 kr.

Bland de tävlande på semifinalen i Göteborg finns elever som har undersökt allt ifrån Mcgurk effekten till konstsimmande bakterier på Valhallabadet i Göteborg. Projekten ställs ut i montrar på en utställning och bedöms av en forskarjury.

Utställningen är öppen för allmänheten och gymnasieklasser bjuds in för att få kunskap, inspiration och projektidéer.

Semifinalen i Göteborg arrangeras i samarbete med Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet.

– Vi behöver fler unga som väljer en bana som forskare, ingenjör eller specialist. Det är viktigt för att vi ska kunna lösa våra gemensamma samhällsutmaningar, något som inte minst visat sig under pandemin. Därför är det väldigt roligt att se vilket stort gehör vi mött hos ungdomarna unga i år, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

– Jag har varit med i juryn regionalt i många år och det är så engagerade att träffa ungdomarna. Att se dem presentera sina projektutställningar och höra dem förklara varför de valt en forskningsinriktning är så spännande. Många fortsätter ju sina studier vid Göteborgs universitet och Chalmers senare och det är så roligt att träffa på dem då i andra sammanhang och veta att man varit en liten del av deras resa, säger Björn Källström, marin forskare vid Göteborgs universitet.

Pressinbjudan till semifinalen i Göteborg
Press och media är välkomna att besöka semifinalen 8 mars.
Semifinalen är öppen kl. 9.00-11.00 (utställning med juryintervjuer) och 13.00-14.00 (utställning med besök av skolklasser). Prisutdelningen hålls kl. 16.00-16.30.

Plats: Chalmers Johanneberg, Ljusgården SB, ingång från Sven Hultins gata 6
Info: www.ungaforskare.se/utstallningen/goteborg

Kontakt
Chalmers: Dorotea Blank
Skolsamverkan | Outreach
Kommunikationsavdelningen Chalmers
031-772 2555
076 792 95 55
dorotea.blank@chalmers.se

Göteborgs universitet: Elisabeth Zander
Samordnare för samverkan
GÖTEBORGS UNIVERSITET, Naturvetenskapliga fakulteten
Fakultetskansliet för naturvetenskap
076 622 98 51

Unga Forskare: Anna Hedlund
Generalsekreterare, Unga Forskare
076 109 11 23
anna.hedlund@ungaforskare.se

Om Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, följt av semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls 2022 i hybridformat med en digital finalutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen. Deltagarna tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Landslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar. Över 10 000 elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Chalmers tekniska högskola
Chalmers tekniska högskola i Göteborg forskar och utbildar inom teknik och naturvetenskap på hög internationell nivå. Universitetet har 10 000 studenter och utbildar ingenjörer, arkitekter och sjöbefäl. Här driver man framåt viktiga samhällsfrågor, testar nya idéer och bidrar med kompetens och tekniska lösningar för en hållbar värld.

Om Göteborgs universitet
Forskning i världsklass, närmare 2 000 kurser och över 200 utbildningsprogram gör Göteborgs universitet till ett av de mest populära universiteten i Sverige. Universitetets uppgift är att skapa och sprida ny kunskap. Genom att vara öppet mot omvärlden och ständigt delta i samhällsdebatten bidrar universitetet till samhällsutvecklingen.

Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 45 medlemsföreningar som organiserar 5 500 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik.