Totalt fyra elever kvalificerade sig i dag till final i Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. Semifinalen, som hölls i digitalt format på Umeå universitet, var en av landets åtta semifinaler inför den nationella finalen i Södertälje 4-7 april. Prisutdelare var landshövding i Västerbotten, Helene Hellmark Knutsson.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. Semifinalen i Umeå arrangerades i samarbete med Umeå universitet. I Umeå tävlade 21 elever med sina projektarbeten. Landshövding Helene Hellmark Knutsson medverkade som prisutdelare.

– Det känns som en stor ära att ha vunnit. Att vara med i tävlingen är något jag velat göra sedan högstadiet. I mitt projekt har jag jämfört olika röntgenmodaliteter inom bröstradiologi. Jag sommarjobbade på röntgen och blev intresserad av olika röntgenmetoder, och jag tycker att allt inom medicin, fysik och data är väldigt intressant. Det ska bli jätteroligt att se vad alla andra har gjort för projekt på finalen, och se vad unga människor är kapabla att utveckla, säger Arvin Björkgren från Minervagymnasium i Umeå, som vann en finalplats med sitt projekt.

– Det har varit väldigt spännande att vara med och arrangera en semifinal i Utställningen Unga Forskare för första gången och mycket inspirerande att höra eleverna presentera sina projektarbeten, säger Anna-Lena Lindskog i arrangörsgruppen för semifinalen vid Umeå universitet.

Finalisterna kommer nu att få tävla mot Sveriges allra duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kr. Bland annat kommer Sveriges Unga Forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar, att utses.

– De ungdomar som nu gått vidare till final tillhör några av våra mest lovande elever. Nu får de chans att tävla vidare mot elever från hela Sverige, och inspireras till en framtid som forskare eller specialist. Vi önskar dem stort lycka till på sin fortsatta väg i tävlingen, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Vinnare på semifinalen i Umeå
”A Comparative Analysis Between Tomosynthesis and Conventional X-Ray Modalities in Mammography”, Arvin Björkgren, Minervagymnasium, Umeå
”Framtidens plast: Potatis”, Maximilian Ekström och Simon Younan, Östra real, Stockholm
”Stå-stöd för kryckor”, Lovisa Rosenius, Baldergymnasiet, Skellefteå

Alumnernas framtidspris, 1024 kr gick till ”IoT project with dht22 sensors”, Vachana Javali, Luleå Gymnasieskolan

Pris för bästa vattenprojekt, 2000 kr gick till ”Vattenkvalité Längs Luleälven med avseende på kemiska parametrar och vattenkraft”, Sandra Nyman och Wille Dahl, Björknäsgymnasiet, Boden

Kontakt
Kontaktuppgifter till elever lämnas ut på begäran
Anna-Lena Lindskog
Umeå universitet
090-786 58 78
anna-lena.lindskog@umu.se

Unga Forskare: Anna Hedlund
Generalsekreterare, Unga Forskare
076 109 11 23
anna.hedlund@ungaforskare.se