Pressinbjudan 2022-03-04

Semifinalisterna kommer från flera orter. Kontaktuppgifter till elever lämnas ut vid förfrågan.

Välkomna att besöka semifinalen av Forsknings-SM i Borlänge, torsdag den 8 mars 2022 på Högskolan Dalarna. Tävlingen är en av landets åtta semifinaler inför den nationella finalen i Södertälje 4-7 april.

Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. På semifinalen i Borlänge tävlar 38 elever med sina projektarbeten. De har chans att vinna en rad priser och kvalificera sig till finalen där Sveriges Unga Forskningslandslag – Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar för unga – utses. Sammanlagt tävlar deltagarna i Utställningen Unga Forskare om olika priser till ett värde av över 500 000 kr.

Bland de tävlande på semifinalen i Borlänge finns elever som har undersökt allt från miljöförbättringar av tåglok och solceller i rymden till det udda naturfenomenet blodregn. Projekten ställs ut i montrar på en utställning och bedöms av en forskarjury.
Utställningen är i år inte öppen för allmänhet och skolklasser, men journalister är välkomna.

Semifinalen i Borlänge arrangeras i samarbete med Högskolan Dalarna och TeknikerJakten.

– Vi behöver fler unga som väljer en bana som forskare, ingenjör eller specialist. Det är viktigt för att vi ska kunna lösa våra gemensamma samhällsutmaningar, något som inte minst visat sig under pandemin. Därför är det väldigt roligt att se vilket stort gehör vi mött hos ungdomarna i år, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

Pressinbjudan till semifinalen i Borlänge
Press och media är välkomna att besöka semifinalen 8 mars.
Semifinalsutställningen är öppen kl. 9.30-12.15 och 13.45-15.00. Prisutdelningen hålls kl. 15.30-16.00.
Plats: Högskolan Dalarna Borlänge, Röda vägen 3
Info: www.ungaforskare.se/utstallningen/borlange

Kontakt
För kontaktuppgifter till elever:
Tove Ladberg
072 220 09 27
tove.ladberg@ungaforskare.se

Högskolan Dalarna
Johan Sonne
073 270 16 30
jos@du.se

Unga Forskare
Anna Hedlund
Generalsekreterare
076 109 11 23
anna.hedlund@ungaforskare.se

Om Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, följt av semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls 2022 i hybridformat med en digital finalutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen. Deltagarna tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Landslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar. Över 10 000 elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 45 medlemsföreningar som organiserar 5 500 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se