Den 7 april utses Sveriges mest lovande unga talanger inom forskning och vetenskap på finalen av SM i forskning. Årets prisutdelare är Peter Carlsson, VD för Northvolt, och huvudtalare är Andreas Follér, hållbarhetschef på Scania. Tillsammans representerar de ledande aktörer inom klimatomställning och elektrifiering av transporter.

SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap för att utbyta idéer och inspireras till en karriär som specialist inom akademi och näringsliv.

Finalen, där eleverna presenterar sina projekt och tävlar om priser för över en halv miljon kronor, hålls på Södertälje Science Park den 4-7 april. På prisutdelningen utses Sveriges Unga Forskningslandslag som representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga.

– Vi är väldigt glada att Northvolt och Scania vill delta vid prisutdelningen i Forsknings-SM. Tillsammans representerar de banbrytande och spännande teknik som är central för klimatomställningen – en fråga som är viktig för många av våra tävlande. Att lyfta fram engagerade och drivna ungdomar är avgörande för att vi ska locka fler att välja en bana som forskare eller specialist och att aktivt bidra till att lösa framtidens utmaningar, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

Peter Carlsson är VD och grundare av Northvolt, tillverkare av litiumjonbatterier för elbilar och för lagring av energi. Northvolts mål är att på ett miljövänligt och samhällsmässigt rättvist sätt skapa grön batteriteknik.

Andreas Follér är hållbarhetschef på Scania. Han har 20 års erfarenhet av hållbarhetsarbete bakom sig och ansvarar nu för cirkulär ekonomi, hållbarhets- och klimatfrågor på Scania.

– Allt hållbarhetsarbete behöver vara grundat i forskning och kunskap. Vi är inne i en kraftfull transformation och behöver fatta snabba och stora beslut för att kunna ställa om i tid. Då är det viktigt att vi har på en stark kunskapsbas i varje steg. Jag kan inte tänka mig något viktigare för vår industri och Sverige som industrination än unga människor som genom forskning och expertis vill bidra till hållbarhetsomställningen, säger Andreas Follér.

Kontakt
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Om SM i forskning, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, följt av semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls 2022 i hybridformat, med en digital finalutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen. Deltagarna tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Forskningslandslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar. Över 10 000 elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.

Tv: Peter Carlsson Th: Andreas Follér