Idag utsågs Sveriges Unga Forskningslandslag 2022 vid finalen av Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare. Landslaget, som är officiellt sponsrat av Ericsson och AstraZeneca, består av Sveriges mest lovande unga talanger inom forskning och vetenskap. De kommer nu att tävla vidare för Sverige i världens största vetenskapstävlingar under året. Dessutom utsågs vinnare i ytterligare tio priskategorier.

SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år – då tävlingen arrangeras för 60e gången – slogs ett historiskt rekord med 725 deltagare. I finalen av SM utses Sveriges Unga Forskningslandslag som består av Sveriges mest framgångsrika unga talanger inom vetenskap. Landslagsmedlemmarnas forskningsfält täcker i år in biologi, astronomi, data, kemi, teknik, matematik och medicin. Dessutom utsågs vinnare i ytterligare tio priskategorier, som får ta del av forskningsforum inom och utom Sverige, kontantpriser och andra stipendier.

Två av landslagets medlemmar, Kevin Bruseby och Simon Lilieblad, har i projektet ”Hydroponisk odling – odling i vatten som sparar vatten?” undersökt hur stora vattenbesparingar som kan göras vid hydroponisk odling i jämförelse med traditionell. I försöket kom de fram till att den hydroponiska odlingen krävde mindre vatten per viktenhet skörd men även per längdenhet hos tillväxten.

Kevin och Simon kommer nu att tävla vidare och representera Sverige i Forsknings-VM i vattenfrågor, Stockholm Junior Water Prize, i augusti.

– Det känns underbart, som en positiv överraskning att vi vunnit och ett kvitto på att det man gjort är bra. Det har varit roligt att tävla, och det har inte alls känts som en tävling utan som en skön gemenskap och en rolig upplevelse rätt igenom. Att vi vann är en bonus, säger Kevin Bruseby.

– Det är verkligen jätteroligt att vi vunnit. Vi har lagt ner oerhört mycket tid på arbetet så det känns roligt att juryn ser att det är ett bra projekt och att det finns en nytta av projektet i samhället, säger Simon Lilieblad.

Även Alicia Larsen och Alice Heiman vann varsin plats i landslaget. De har tillsammans gjort projektet “Exposure to Particulate Matter and Ultrafine Particles in the Stockholm Subway” där de studerat mikro- och nanopartiklar i luften vid 20 stationer med hjälp av sensorer, och därefter gjort en statistisk analys och dataanalys av resultaten. Eleverna hittade tydliga skillnader mellan olika stationer och menar att det är sannolikt att vissa stationer överskrider gränsvärdena.

– Det känns jätteroligt att få åka till EM och få möjlighet att träffa andra deltagare från hela Europa. Jag är fortfarande helt paff. Det har varit roligt att träffa juryn i tävlingsprocessen som har stor kunskap och som kunnat gett nya perspektiv på ens projekt, säger Alicia Larsen.

Ericsson och AstraZeneca är officiella sponsorer till Sveriges Unga Forskningslandslag 2022.

– Vi är stolta över att för tredje året i rad kunna fortsätta stödja Sveriges Unga Forskningslandslag. Innovation och forskning är en avgörande del av Ericssons verksamhet och framgång och det är viktigt för oss att stötta unga människors nyfikenhet och intresse av forskning för att på så sätt bidra till nya generationer duktiga forskare, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.

– Vi är oerhört stolta över alla unga talanger i Sveriges Unga Forskningslandslag. På AstraZeneca är forskning kärnan i allt vi gör och vi vet hur viktigt det är att stimulera intresset för naturvetenskap, matematik och teknik bland unga människor. Hela samhället behöver fler duktiga forskare. Att lyfta fram 100-tals talangfulla elever genom SM i forskning är ett fantastiskt sätt att inspirera andra och väcka nyfikenhet, inte minst genom att tävlingen kan följas av många skolklasser virtuellt, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör på AstraZeneca.

– Årets landslag består av Sveriges mest löftesrika unga talanger. De kommer nu att tävla vidare internationellt för Sverige, och bidra till vår plats som viktig forskningsnation i världen. Tillsammans med två av Sveriges främsta företrädare för forskning och utveckling, Ericsson och AstraZeneca, ser vi till att nästa generation svenska forskare får bästa möjliga förutsättningar, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Utställningen Unga Forskares huvudfinansiär är Beijerstiftelsen.

– Beijerstiftelsen har under många år stöttat Unga Forskares initiativ för att inspirera och uppmuntra ungdomar till en framtid inom naturvetenskap, teknik och matematik. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för återväxten inom svensk forskning och medverka till att Sveriges position som forskningsnation ska säkras på sikt, säger stiftelsens ordförande Anders Wall och stiftelsedirektör Cecilia Wikström.

Ett stort grattis till alla vinnare i våra totalt 14 priskategorier!

Lista på samtliga vinnare samt juryns motiveringar

Foto: Ola Jacobsen

Kontakt
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Om Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, följt av semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls 2022 i hybridformat med en digital finalutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen. Deltagarna tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Landslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar. Över 10 000 elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer.