Ett Grand Prize Bronze Award brons och tre andra priser blev resultatet av landslagets andra tävlingsinsats för året, Global Youth Science And Technology Bowl som avslutades igår.

GYSTB är en samlingsplats för unga framtidshopp från hela världen inom vetenskap och innovation. Våra fem tävlande har bedömts av professorer från Hong Kongs främsta universitet och har tävlat om priser i flera kategorier. Totalt fyra priser för Sverige blev resultatet av tävlingen.

Filip Jädersten och Hugo Backlund från Viktor Rydbergs gymnasium Odenplan vann Grand Prize Bronze Award med sitt projekt ”Rotationsplacering och matematiska mönster: en experimentell undersökning”, i kategorin Physics and Engineering.

Marcus Lord från Åva gymnasium vann ett Second prize i Physics and Engineering samt Sustainable Development Award med sitt project “Vätgasgenerator – Prototyp och testning”.

Swamini Choudhari från Katedralskolan i Lund vann ett Honourable Mention för sitt projekt ”Evaluating the Inhibitory Effects of 5 types of Beans on Trypsin/Chymotrypsin”.

– Det känns otroligt bra. Jag visste att oavsett resultatet så kommer den här tävlingen stanna med mig hela livet. Jag pratade med så många olika människor från många länder, och några deltagare hade gjort saker jag inte var säker på ens var möjliga! Nu är det dags för mig att utveckla mitt projekt bättre så att det kan påverka världen, säger Swamini Choudhari.

– Jag är väldigt glad att vi tog chansen att vara med. Det är väldigt inspirerande och upplyftande. Jag kommer alltid bära med mig det här. Det är en väldigt stor bekräftelse, säger Filip Jädersten.

Ericsson och AstraZeneca är officiella sponsorer till årets landslag. Beijerstiftelsen är huvudfinansiär av deltagandet.

– Återigen ett mycket bra resultat från Sveriges Unga Forskningslandslag, det inspirerar oss som sponsorer och supporters och vi hoppas att det kommer att inspirera andra studenter i Sverige. Vi behöver fler duktiga forskare!, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.

– Det är oerhört glädjande och gör oss stolta att Sveriges Unga Forskningslandslag fortsätter forska hem framgångar internationellt, senast VM-medaljer och nu flera priser i Global Youth Science And Technology Bowl. Sverige behöver fler forskare i framtiden, och detta är precis vad som behövs, inspirerande talanger som kan väcka nyfikenhet kring forskning hos andra unga människor, säger Jacob Lund, Head of Sweden Corporate Affairs på AstraZeneca.

– Det är fantastiskt roligt att årets landslag fortsätter skörda så många internationella framgångar. De är dedikerade ungdomar som verkligen visar andra unga hur långt man kan nå, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Kontakt
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Om Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Deltagarna tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Landslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar. Tusentals elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer.

Grand prize Bronze award
Marcus Lord