2022-09-12

13-18 september tävlar Arvin Björkgren, Love Sundin, Yangyi Qi, Alicia Larsen och Alice Heiman för Sverige i Forsknings-EM. De är medlemmar i Sveriges Unga Forskningslandslag och tävlar med forskningsarbeten om antioxidativa effekter, bröstradiologi och partikelnivåer i tunnelbanan.

I april i år vann Arvin Björkgren, 19, från Umeå; Love Sundin, 19 och Yangyi Qi, 19, från Linköping, samt Alicia Larsen, 20, och Alice Heiman, 19, från Stockholm – tillsammans med tolv andra ungdomar från hela Sverige – plats i Sveriges Unga Forskningslandslag i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning.

Nu är det dags för dem att tävla för Sverige i Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists i Nederländerna.

– Vi behöver fler unga som vill bli forskare, naturvetare, ingenjörer och tekniker för att vi ska klara av att lösa våra gemensamma utmaningar i framtiden. Sveriges Unga Forskningslandslag spelar en viktig roll för att inspirera andra unga till att upptäcka vetenskapens fascinerande värld och hur den kan bidra till en bättre och mer hållbar värld. Vi önskar landslaget stort lycka till i tävlingen, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens mest excellenta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. I år hålls tävlingen i Leiden, Nederländerna. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing och andra aktiviteter. Ungdomar från 33 länder deltar.

Huvudfinansiär är Beijerstiftelsen. Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca.

– Beijerstiftelsen har under många år stöttat Unga Forskares initiativ för att inspirera och uppmuntra ungdomar till en framtid inom naturvetenskap, teknik och matematik. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för återväxten inom svensk forskning och vetenskap, och därigenom medverka till att Sveriges position som forskningsnation ska säkras på sikt, säger Cecilia Wikström, stiftelsedirektör för Beijerstiftelsen.

– Vi är glada och stolta över att landslaget inspirerar och bidrar till att skapa förutsättningar för framtidens forskning. Vi på AstraZeneca, life science-sektorn och hela samhället behöver fler duktiga forskare i framtiden, och det är precis på det här sättet som ännu fler unga blir nyfikna på forskningens möjligheter, säger Jacob Lund, Kommunikationsdirektör på AstraZeneca.

Kontakt: Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Tävlande:

Alicia Larsen

Alice Heiman

Yangyi Qi

Love Sundin

Arvin Björkgren

 

Mer information om EM: https://eucysleiden2022.eu/

Foto: Gustav Gräll

 

Om Sveriges Unga Forskningslandslag och SM i forskning, Utställningen Unga Forskare

Sveriges Unga Forskningslandslag utses på SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, en tävling som har belönat unga talanger sedan 1963. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, semifinaler runt om i Sverige samt i finalveckan i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital och en fysisk finalutställning. Deltagarna tävlar om landslagsplatser och priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Tusentals elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Huvudfinansiär för Utställningen Unga Forskare är Beijerstiftelsen. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

I finalen av SM utses Sveriges Unga Forskningslandslag som består av Sveriges 17 mest framgångsrika unga talanger inom vetenskap. Landslaget representerar Sverige under hela året i flera av världens största internationella tävlingar, bl a Forsknings-VM Regeneron ISEF i USA, och Forsknings-EM, EU Contest For Young Scientists i Nederländerna. Landslaget deltar också i en rad aktiviteter tillsammans med sponsorerna Ericsson och AstraZeneca. www.ungaforskare.se/sveriges-unga-forskningslandslag