Anmälan till Utställningen Unga Forskare, forsknings-SM för unga, är nu öppen och den 61:e upplagan av Utställningen Unga Forskare är igång. Projektledare Julia Qiu berättar om sin resa inom verksamheten.

Hej!

Jag heter Julia Qiu och är projektledare för Utställningen Unga Forskare 2023. Jag skriver för att berätta om varför du ska skicka in ditt projekt till årets upplaga av Utställningen! 

Utställningen Unga Forskare, forsknings-SM för unga, är Sveriges största tävling och vetenskapsmässa för projekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Tävlingen är öppen för alla i gymnasiet som har gjort ett projekt inom dessa ämnen. Det går bra att skicka in ditt gymnasiearbete, men andra projekt välkomnas också. Detta är en fantastisk chans då du kan få allt från feedback av riktiga forskare, diplom och personligt intyg på ditt deltagande, presentera ditt projekt inför allmänheten, chans till priser och stipendier med ett totalt värde över 500 000kr – listan är lång! 

Själv deltog jag i Utställningen 2020 med ett projekt om luftkvalitét jag skrev tillsammans med Maja Holmgren och Laetitia Bergsmo under vår tid på Rudbeckianska Gymnasiet. Vi såg en poster i skolan om Utställningen och skickade spontant in vårt projekt dagen innan. Det var inga tankar på att vinna eller komma till final eller semifinal, utan vi tänkte mest: om vi nu har lagt så många timmar på gymnasiearbetet, då kan vi ändå skicka in det och se vad som händer! Genom denna spontanansökan lyckades vi ta oss hela vägen till en plats i Sveriges unga forskningslandslag, och vann även ett pris som hette inspirationspriset. Jag kan dock betona att det inte var priserna som var det bästa, utan upplevelsen i sig och alla människor vi fick lära känna var det som gjorde Utställningen så givande. Efter vårt deltagande har vi alla tre engagerat oss i den ideella arrangörsgrupp, Utställningsgruppen, som ser till att Utställningen blir av för det nästkommande året. Detta just för att ge tillbaka till Utställningen som gett oss så mycket. 

Jag är oerhört taggad över Utställningen 2023, och hoppas att du också är det – från mitt egna deltagande minns jag pirret i magen, magin i luften. Det är en fantastisk känsla att få stå i utställningshallen och presentera sitt projekt, och även se vad alla andra gjort. Vi i årets Utställningsgrupp, UG23, jobbar i skrivande läge för att göra årets Utställning till den största och bästa någonsin, full med coola aktiviteter, föreläsare, priser – just så att du ska få en så häftig upplevelse som möjligt!

Jag uppmuntrar dig verkligen att, oavsett vad du skrivit om, hur färdigt eller ofärdigt du känner dig med ditt projekt – ta chansen och söka! Det absolut värsta som kan hända är att du får gratis feedback från riktiga forskare och ett intyg på ditt deltagande, och det bästa som kan hända: upplevelser för livet! Du har absolut inget att förlora! Mer information om Utställningen och anmälan hittar du här.


 

Till dig som läser detta 

Frågeställning

  • Varför delta i Utställningen Unga Forskare?


Teoretisk bakgrund

  • Utställningen är Sveriges största tävling och vetenskapsmässa för projekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Alla som går i gymnasiet kan skicka in sina gymnasieprojekt Utställningen. Tävlingen går från en digital uttagning, till fysisk semifinal på någon av våra 9 semifinalsorter, till en fantastisk finalvecka på Södertälje Science Park. På finalen utses Sveriges unga forskningslandslag. 


Metod

  • Skicka in ditt projekt eller en projektsammanfattning via: https://utstallningen.ungaforskare.se. Ansökan är öppen mellan 6 januari till 6 februari. Du behöver inte vara klar med ditt projekt!

Resultat och slutsats

  • Du har med ditt deltagande fått gratis feedback på ditt projekt av riktiga forskare samt ett intyg på ditt deltagande. Du har även möjligheter att vinna priser värda upp till en halv miljon kronor! Plus en upplevelse för livet 🙂

    Slutsats: Wow vilken grej! Såklart du ska söka! Du har inget att förlora.