Forsknings-SM avgörs den 27-30 mars på Södertälje Science Park. När anmälningstiden gick ut nu i veckan kan vi konstatera att årets upplaga kommer ha rekordmånga deltagare. 782 gymnasieelever från hela Sverige tävlar nu om att få en plats i finalen. Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare, som arrangerar SM i forskning, kommenterar rekordsiffrorna.

– Vi har ökat stadigt i deltagarantal under de senaste tio åren, med ett historiskt rekord i år. Detta visar tydligt att ungdomar har ett starkt intresse för forskning och vetenskap, och att det är viktigt att de får ta plats och ges utrymme inom forskning. Det är de som är unga idag som kommer att stå för viktiga vetenskapliga genombrott i framtiden, och vi behöver skapa förutsättningar för deras engagemang, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap för att utbyta idéer och inspireras till en karriär som specialist inom akademi och näringsliv.

I den nationella finalen, som hålls på Södertälje Science Park den 27-30 mars, kommer runt 100 finalister göra upp om priser för över en halv miljon kronor. På prisutdelningen utses bl a Sveriges Unga Forskningslandslag, som kommer att få representera Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga under året. Anmälan till årets tävling stängde 6 februari.

Kontakt
Tove Ladberg, verksamhetsutvecklare Unga Forskare: 072-220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se

Mer information om SM i forskning, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. 782 elever deltar i en digital uttagning, följt av nio semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital finalutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen

Deltagarna tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Forskningslandslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar och är officiellt sponsrat av Ericsson och AstraZeneca. Många tusen elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare digitalt eller fysiskt för att inspireras, samla kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Huvudfinansiär för Utställningen Unga Forskare är Beijerstiftelsen.

Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, engagerar årligen 10 000 ungdomar i föreningar och aktiviteter. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Foto: Yngve Rindahl