Den 30 mars utses Sveriges mest lovande unga talanger inom forskning och vetenskap på finalen av SM i forskning. Årets prisutdelare är Vidar Helgesen, VD för Nobelstiftelsen.

SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap för att utbyta idéer och inspireras till en karriär som specialist inom akademi och näringsliv.

Finalen, där eleverna presenterar sina projekt och tävlar om priser för över en halv miljon kronor, hålls på Södertälje Science Park den 27-30 mars. På prisutdelningen utses bl a Sveriges Unga Forskningslandslag som representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar för unga.

– Vi är väldigt glada och stolta att Vidar Helgesen deltar vid prisutdelningen i Forsknings-SM. Han representerar det som är världens främsta symbol för prestationer inom vetenskap, kultur och fred, och det betyder förstås väldigt mycket att han är med och uppmuntrar nästa generations forskare. De mest betydande upptäckterna grundas ofta i en nyfikenhet och en upptäckarglädje redan i ungdomsåren, och tillsammans lägger vi idag grunden för morgondagens forskning, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

– Världen behöver forskning och innovation mer än någonsin. Och Sverige behöver satsa på forskning både för att bidra till globala framsteg och för att hänga med i den globala konkurrensen. Att Sverige är en forskningsnation är också långsiktigt viktigt för Nobelprisen. Unga Forskare gör en betydelsefull insats för att stimulera vetenskapligt intresse och rekrytera framtidens forskare, inte minst genom Forsknings-SM, så jag ser med glädje fram mot finalen, säger Vidar Helgesen.

Bild: Vidar Helgesen © Nobel Prize Outreach. Photo: Clément Morin

Kontakt
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Om SM i forskning, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. 782 elever deltar i en digital uttagning, följt av nio semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital finalutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen. Deltagarna tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Forskningslandslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar. Många tusen elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare digitalt eller fysiskt för att inspireras, samla kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, engagerar årligen 10 000 ungdomar i föreningar och aktiviteter. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik.