En inspirationsartikel från Chalmers tekniska högskola, en av våra samarbetspartners i Utställningen Unga Forskare 2023.

Bruno Lindberg trodde först att han skulle bli forskare när han började plugga på Chalmers, men karriären tog en annan vändning.

Tio år efter examen från utbildningen i Kemiteknik driver han i stället sin egen popcornfabrik i hemstaden Arvika. Här packas och sorteras de allra finaste popcornsorterna från alla världens hörn och fraktas ut till butiker och popcornnördar runt om i landet.

– Den som älskar popcorn och äter mycket popcorn vet att kvaliteten är viktig och påverkar resultatet, men det fanns ingen i Sverige som sålde majskärnorna som jag ville ha, säger Bruno Lindberg.

Beställde två ton till lägenheten
Lösningen blev att importera den allra finaste råvaran själv. Problemet var bara att man bara kunde beställa flera ton från leverantören i USA. En galen idé som snart blev verklighet.

– Jag beställde hem två ton majskorn till lägenheten och hade den som produktionslina från köket ända ut i hallen. Det var från början en rolig grej som bara växte.

I början fick Bruno hjälp från sina vänner på Chalmers med allt från att packa majskornen till att utforma förpackningsdesignen. De gav honom även råd om hur han skulle sprida ut majskornen i lägenheten utan att golvet skulle rasa samman.

– Knepet var tydligen att sprida ut kärnorna längs med väggarna. Det var tacksamt att ha det nätverket bakom sig, med vänner som är bra på så många olika saker.

Video: Vad gör en ingenjör? Popcorn, till exempel.
Följ med till Bruno Lindbergs popcornfabrik i Arvika.

Tog en paus från jobbet
Inom kort började ordet sprida sig om gourmetpopcornen även utanför vänskapskretsen och även till större livsmedelsbutiker i hela Sverige. Då bestämde sig Bruno för att ta tjänstledigt från sitt trygga jobb på Volvo cars och satsa på sitt eget företag.

– Jag visste att jag hade en bra utbildning om det inte skulle funka med företaget så skulle jag ändå lära mig mycket. Jag kände mig inte orolig för att våga testa, det skulle ändå alltid gå att hitta ett ’vanligt’ jobb igen.
Utbildningen från Chalmers har gjort att han har kunnat hålla alla dörrar öppna.

– Jag såg ju mer provrör och den typen av industri framför mig när jag började läsa kemi på Chalmers, men upptäckte under utbildningens gång att jag drogs till mat hela tiden. Det var det jag var bra på och det som jag ville hålla på med.

Undersökte choklad och majs
Men kemi är också mat och utbildningen innehåller ett spår där man kan fördjupa sig just inom livsmedel. Han gjorde sitt kandidatarbete på choklad och masteruppsatsen på majs.

– Förutom nätverket från Chalmers har jag även fått med mig bitarna om livsmedelssäkerhet, blivit bra på logiskt och analytiskt tänkande och hur man löser problem. Det har jag haft stor nytta av när jag driver mitt företag i dag.

När han ser tillbaka på de senaste tio åren är han både överraskad och stolt över var han befinner sig i karriären just nu.

– Det häftigaste har varit att bygga någonting från grunden och se det växa och utvecklas. Nu känns det som att popcornfabriken har fått eget liv. Nästa steg är såklart att vi ska bli ett globalt popcornimperium, med världens mest älskade popcorn.Text: Vedrana Sivac

Brunos 5 popcorntips
1. Ha aldrig högsta effekt på plattan!
Det är anledningen till att det ibland bränner fast. Du ska ha 70–80 procent av den högsta effekten.
2. Snåla inte med oljan
Ett vanligt nybörjarmisstag man gör är att man har för lite olja i. Använd rapsolja eller kokosolja för bästa resultat.
3. Lägg i fem popcornkärnor först
När dessa har poppat klart lägger du ner resten av kärnorna i kastrullen (cirka 1 dl).
4. Stanna kvar vid spisen
Spring inte i väg och gör annat! Det tar cirka tre-fyra minuter innan det är färdigt på en induktionshäll.
5. Lyssna på poppandet
Det ska först bli en intensiv period av poppande och sedan när det har lugnat ner sig lite, var beredd att ta bort kastrullen när det är mer än tre sekunder mellan poppandet.