En inspirationsartikel från Mälardalens universitet, en av våra samarbetspartners i Utställningen Unga Forskare 2023.

På Mälardalens universitet (MDU) bedrivs forskning inom sex forskningsinriktningar som leder till kunskap och utveckling – för svensk industri och välfärden – men också för att lösa de utmaningar som finns i samhället.

Forskningen inom inriktningen inbyggda system är internationellt erkänd och rankas bland de bästa i världen. Forskningsinriktningen består av 19 forskargrupper som utvecklar system för bland annat självkörande fordon.

Forskningsinriktningen inbyggda system

Nästan all forskning inom inriktningen inbyggda system sker i samverkan med teknikföretag i branschen. I en del av projekten får även universitetets studenter möjlighet att samarbeta med universitetets forskare och teknikföretagen. Inom området inbyggda system finns det fem utbildningar på grundnivå; Datavetenskap, Nätverksteknik, Robotik, Tillförlitliga system, Tillämpad AI

I följande projekt får du veta mer om hur MDU:s studenter och forskare samarbetar med företag i branschen för att utveckla olika typer av självkörande fordon.

Projektet UNICORN
Målet med projektet UNICORN är att utveckla självkörande robotar som kan kommunicera med varandra, köra runt i bostadsområden, hämta dina sopor och köra dem till en återvinningscentral. Projektet är ett samarbete mellan MDU, Chalmers tekniska högskola, Göteborgs stad, HIAB, Husqvarna, PWS och Volvo GTO. Parterna inom projektet fokuserar på olika delar och MDU:s uppdrag är att bygga självkörande robotar som kan navigera och interagera i en stadsmiljö.

Projektet Autobike
Projektet Autobike är kopplat till ett forskningsprojekt som går ut på att utveckla en självkörande cykel, som beter sig som en cyklist. Den självkörande cykeln används i testmiljöer för autonoma bilar. Projektet är ett samarbete mellan MDU, Chalmers, AstaZero, Cycleurope och Volvo Cars.

Projektet Autosail
I projektet Autosail utvecklas en självkörande segelbåt, som kan ta in information om exempelvis vindförhållanden och avstånd för att sedan kunna beräkna och genomföra en rutt. Slutmålet är att segelbåten ska delta i tävlingen World Robotics Sailing Championship.