13-19 maj tävlar Tuva Källberg, Axel Sethsson och Yasma Esteitieh för Sverige i Forsknings-VM. De är medlemmar i Sveriges Unga Forskningslandslag, och tävlar med forskningsarbeten om ljusföroreningar i atmosfären, förekomst av mörk materia i Vintergatan och en matematisk modell för behandling av bröstcancer.

I mars i år vann Tuva Källberg, 19, från Borås, Axel Sethsson, 18, från Stockholm, och Yasma Esteitieh, 17, från Malmö – tillsammans med nio andra ungdomar från hela Sverige – plats i Sveriges Unga Forskningslandslag i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning.
Nu är det dags för dem att tävla för Sverige i Forsknings-VM, Regeneron ISEF, i Dallas, USA.

Forsknings-VM, Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF) arrangeras varje år i USA av organisationen Society for Science. Programmet innehåller projektutställning, möten med juryn, prisutdelning, sightseeing och en mängd vetenskapliga och sociala aktiviteter. Totalt deltar 1,8 miljoner ungdomar i ISEFs uttagningstävlingar som hålls i 75 länder och regioner världen över. 1 800 ungdomar deltar i finalen i Dallas och priser för 6 miljoner USD delas ut.

– Vi behöver fler unga som vill bli forskare, naturvetare, ingenjörer och tekniker för att vi ska klara av att lösa våra gemensamma utmaningar i framtiden. Sveriges Unga Forskningslandslag spelar en viktig roll för att inspirera fler unga att upptäcka hur vetenskapen kan bidra till en mer hållbar värld. Vi önskar landslaget stort lycka till på VM, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca. Resan genomförs med stöd från USA:s ambassad i Stockholm. Tack till Beijerstiftelsen.

– Vi är oerhört stolta över Sveriges Unga Forskningslandslag. Vi tror att deras forskningsarbete kommer att inspirera fler unga att satsa på teknik och vetenskap och se möjligheterna att bidra till att lösa gemensamma utmaningar och skapa en mer hållbar värld, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.

– Landslaget betyder mycket för att inspirera och locka ungdomar till att vara med och bidra till framtidens forskning. Vi på AstraZeneca, life science-sektorn och hela samhället behöver fler forskare i framtiden, och tillsammans kan vi få unga att få upp ögonen för forskningens möjligheter, säger Freja Annamatz, kommunikationsdirektör på AstraZeneca.

Kontakt
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Information om tävlingen: Tove Ladberg, 072-220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se

Mer information om VM: www.societyforscience.org/isef

Foto: Gustav Gräll

Internationella tävlingar för landslaget 2023:
Tävlingarna består av projektutställning, juryintervjuer, studiebesök och andra aktiviteter.

VM i forskning, Regeneron ISEF
13-19 maj, Dallas, USA
3 medlemmar i landslaget tävlar

VM i vattenfrågor, Stockholm Junior Water Prize
19-24 aug, Stockholm
2 medlemmar i landslaget tävlar

EM i forskning, EU Contest for Young Scientists
12-17 september, Bryssel, Belgien
5 medlemmar i landslaget tävlar

Mostratec, Sydamerikas största tävling
23-27 oktober, Novo Hamburgo, Brasilien
2 medlemmar i landslaget tävlar

Om Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, och Sveriges Unga Forskningslandslag
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, följt av nio semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. Tusentals elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Deltagarna i SM tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Landslaget representerar därefter Sverige i flera av världens största internationella tävlingar under året samt deltar i olika aktiviteter inom Sverige för att bidra till att inspirera fler unga till en framtid inom forskning och vetenskap.

Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 47 medlemsföreningar som organiserar över 7 000 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik.