Yasma Esteitieh, 17, från Malmö vann ett andrapris i kategorin Computational Biology and Bioinformatics i finalen av Forsknings-VM, Regeneron ISEF i fredags.

Yasma Esteitieh tävlade med sin matematiska helcellsmodell av hur proteinet interleukin-6 samverkar med bröstcancer. Modellen bidrar till att bättre förstå bröstcancer, förutspå tumörtillväxt och att kartlägga effektiviteten hos läkemedel.

En delegation med totalt tre medlemmar från Sveriges Unga Forskningslandslag deltog i VM: vid sidan av Yasma Esteitieh deltog Tuva Källberg, 19, från Borås, som tävlade med ett projekt om förekomst av mörk materia i Vintergatan, samt Axel Sethsson, 18, från Stockholm som mätt ljusföroreningar i atmosfären.

Tillsammans med nio andra ungdomar från hela Sverige utgör Yasma, Tuva och Axel Sveriges Unga Forskningslandslag 2023. Eleverna vann sina platser i landslaget i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning, den 30 mars.

Forsknings-VM hölls 13-19 maj i Dallas, Texas, USA. VM hålls varje år i USA och arrangeras av organisationen Society for science. Varje år deltar 1,8 miljoner ungdomar från över 75 länder och regioner i deltävlingar världen över. Av dessa tar sig 1 800 hela vägen till finalen för att tävla om priser värda närmare 6 miljoner dollar. Utöver tävlingen anordnas olika sociala och vetenskapliga aktiviteter där finalisterna får chansen att inspireras och knyta nya kontakter.

– Jag är otroligt glad och exalterad över andraplatsen i Computational Biology and Bioinformatics-kategorin. Att få gå upp på scen och representera Sverige och göra mitt land stolt kändes otroligt meningsfullt, men det bästa med den här upplevelsen var ändå att få möta alla likasinnade människor, och alla meningsfulla samtal jag haft, säger Yasma Esteitieh.

Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca. Med stöd från Beijerstiftelsen och USA:s ambassad i Stockholm.

– Vi är oerhört stolta över Sveriges Unga Forskningslandslag. Vi tror att deras forskningsarbete kommer att inspirera fler unga att satsa på teknik och vetenskap och se möjligheterna att bidra till att lösa gemensamma utmaningar och skapa en mer hållbar värld, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.

– Stort grattis till Yasma och hela Sveriges Unga Forskningslandslag för silvermedaljen! Vi är så glada och stolta över hur ni inspirerar andra unga genom era insatser, och på så sätt är med och bidrar till att skapa förutsättningar för framtidens forskning, säger Freja Annamatz, kommunikationsdirektör på AstraZeneca.

– Stort grattis till Yasma och hela den svenska delegationen i VM! De har kämpat hårt och länge med sina projekt, och det har gett resultat. Landslagets framgångar visar hur viktigt det är att vi ger unga förutsättningar att få ägna sig åt forskning och stärka sitt intresse för vetenskap, kontinuerligt under hela skoltiden, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Kontakt
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Information om VM: Tove Ladberg, 072-220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se

Foto: Jonathan Jilg

Mer information om VM: www.societyforscience.org/isef/

Internationella tävlingar för landslaget 2023:
Tävlingarna består av projektutställning, juryintervjuer, studiebesök och andra aktiviteter.

VM i forskning, Regeneron ISEF
13-19 maj, Dallas, USA
3 medlemmar i landslaget tävlar

VM i vattenfrågor, Stockholm Junior Water Prize
19-24 aug, Stockholm
2 medlemmar i landslaget tävlar

EM i forskning, EU Contest for Young Scientists
12-17 september, Bryssel, Belgien
5 medlemmar i landslaget tävlar

Mostratec, Sydamerikas största tävling
23-27 oktober, Novo Hamburgo, Brasilien
2 medlemmar i landslaget tävlar

Om Forsknings-SM, Utställningen Unga Forskare, och Sveriges Unga Forskningslandslag
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, följt av nio semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. Tusentals elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Deltagarna i SM tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Landslaget representerar därefter Sverige i flera av världens största internationella tävlingar under året samt deltar i olika aktiviteter inom Sverige för att bidra till att inspirera fler unga till en framtid inom forskning och vetenskap.

Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 47 medlemsföreningar som organiserar över 7 000 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se