12-16 september tävlar Sachi Premaratne, Arian Chimenson, Freja Wallblom och Elisa Carnö för Sverige i forsknings-EM i Bryssel. De är medlemmar i Sveriges Unga Forskningslandslag och tävlar med sina forskningsarbeten om laserfysik, läkemedel mot långvarig smärta och behandling mot övergödning av sjöar.
30 mars i år vann Sachi Premaratne, 18, från Göteborg; Arian Chimenson, 18, från Åkersberga; Freja Wallblom, 19, från Ingarö, samt Elisa Carnö, 19, från Täby – tillsammans med åtta andra ungdomar från hela Sverige – plats i Sveriges Unga Forskningslandslag i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning.
Nu är det dags för dem att tävla för Sverige i forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists i Bryssel.
– Forskning är en viktig nyckel för att lösa många av de kritiska utmaningar världen står inför. Sveriges Unga Forskningslandslag går i täten för att inspirera fler unga att bli forskare, tekniker och ingenjörer. Att säkra återväxten av kompetenta och engagerade forskare är viktigt för att vi ska kunna trygga en hållbar framtid för oss alla. Vi önskar Sachi, Arian, Freja och Elisa stort lycka till i EM, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.
Forsknings-EM, EU Contest for Young Scientists, startades av EU-kommissionen och arrangeras varje år i olika EU-länder för att lyfta fram Europas och världens främsta forskningsprojekt utförda av ungdomar i åldern 14-20 år. I år hålls tävlingen i Bryssel, Belgien. Programmet innehåller utställning med finalisternas forskningsprojekt, möten med juryn, prisutdelning och dessutom sightseeing, föreläsningar och andra aktiviteter. 140 ungdomar från över 30 länder deltar. Prisceremonin hålls 16 september.
Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson och AstraZeneca.
– Vi är mycket stolta över Sachi, Arian, Freja och Elisa och hela det svenska unga forskningslandslaget. De är redan vinnare i våra ögon. Deras kunnande och forskning är en inspiration för andra svenska ungdomar att utveckla sina naturvetenskapliga förmågor och förändra världen med sin forskning. Vi hoppas också att de vinner pris i forsknings-EM!, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.
– Vi önskar Sveriges Unga Forskningslandslag stort lycka till i EM! Genom att tävla för Sverige och visa upp sin egen forskning internationellt utgör de fantastiska förebilder för andra unga, och bidrar till att fler ska välja en bana inom forskning och vetenskap i framtiden. Som sponsorer är vi glada och stolta att vara med och investera i återväxten av svenska forskare, säger Freja Annamatz, Kommunikationsdirektör på AstraZeneca.
Beijerstiftelsen är bidragsgivare till Sveriges Unga Forskningslandslags deltagande i EM.
Länkar nedan till projektens digitala montrar
Elisa Carnö och Freja Wallblom har undersökt hur försurning påverkar aluminiumbehandling, som är en metod som används för att behandla övergödning av sjöar.
Sachi Premaratne har undersökt hur två olika antikroppar binder mot en smärtreceptor, hennes projekt handlar om hur man kan utveckla bättre läkemedel mot långvarig smärta.
Arian Chimenson har varit med och tagit fram en ny typ av effektiv laser, en optisk fiber med avsevärt högre procenthalt av kristall i kärnan än vad man brukar kunna få fram, vilket ger en laser som kan verka på längre avstånd med högre flexibilitet och precision.
Kontakt
Information om landslaget och tävlingen: Tove Ladberg, Unga Forskare, 072- 220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se
Mer information om EM: https://eucys2023.eu/
Om Sveriges Unga Forskningslandslag och SM i forskning, Utställningen Unga Forskare
Sveriges Unga Forskningslandslag utses på SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, en tävling som har belönat unga talanger sedan 1963. Över 700 elever deltar i en digital uttagning, semifinaler runt om i Sverige samt i finalveckan i Södertälje. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital och en fysisk finalutställning. Deltagarna tävlar om landslagsplatser och priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Tusentals elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare för att inspireras, få kunskaper och egna projektidéer. Huvudfinansiär för Utställningen Unga Forskare är Beijerstiftelsen. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen
I finalen av SM utses Sveriges Unga Forskningslandslag som består av Sveriges främsta unga talanger inom vetenskap. Landslaget representerar Sverige under hela året i flera av världens största internationella tävlingar, bl a Forsknings-VM Regeneron ISEF i USA och Forsknings-EM, EU Contest For Young Scientists i Belgien. Landslaget deltar också i en rad aktiviteter tillsammans med landslagets officiella sponsorer, Ericsson och AstraZeneca. www.ungaforskare.se/forskningslandslaget