Nu är årets Mostratec, Sydamerikas största vetenskapstävling för unga, över, och vår svenska delegation Jessika Fröjmark och Humaria Afrin från Sveriges Unga Forskningslandslag är åter hemma efter sina upplevelser i Brasilien.

Vi är oerhört stolta över dem och kan också berätta att Humaira Afrin belönades med fjärdeplats i kategorin Health science för sitt forskningsprojekt om hur dataspel påverkar hjärnan hos för tidigt födda respektive fullgångna barn.

Hör deras reflektioner, tankar och känslor kring denna vecka och tips till dig som gör gymnasiearbete och själv vill tävla i forskning i framtiden!

Du hittar landslagsstudion på Unga Forskares youtubekanal eller genom att klicka på videon nedan:– Vi är mycket stolta och glada över landslagets framgångar i Brasilien. Vi behöver skapa förutsättningar för unga att få utforska och vidareutveckla sitt intresse för vetenskap från tidig ålder, och landslaget bidrar till det arbetet genom att vara fantastiska förebilder för andra unga, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Tack till våra landslagssponsorer Ericsson och AstraZeneca. Tack också till Beijerstiftelsen och Stiftelsen Bengt Lundqvists minne.

Stort grattis till Humaira för fjärdeplatsen, och även till Jessika för fina prestationer i tävlingen! Det har stor betydelse både för vår bransch och för svensk forskning i stort att ungdomar som Jessika och Humaira inspirerar andra unga genom att representera Sverige internationellt med sina forskningsprojekt. De banar vägen för en ny generation brillianta forskare, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.

Stort grattis till Humaira och till hela landslagets prestationer i Brasilien! Vi hoppas att Humairas framgångar ska visa vägen framåt och inspirera många andra unga att börja engagera sig i forskning, säger Freja Annamatz, Kommunikationsdirektör på AstraZeneca.

Info om tävlingen: 

Mostratec, Sydamerikas största vetenskapstävling för unga. Ungdomar från hela världen möts för utställning, jurymöten, seminarier och kulturella aktiviteter i Novo Hamburgo, Rio Grande do Sul state i Brasilien. Mostratec arrangeras av den tekniska högskolan Fundação Liberato. Tävlingen hölls 23-27 oktober 2023.