Idag utsågs Sveriges 12 mest lovande gymnasieelever inom vetenskap och forskning – Sveriges Unga Forskningslandslag 2024. Landslaget representerar Sverige i världens största vetenskapstävlingar under året, bl a VM och EM, och inspirerar unga till en framtid som forskare eller specialist inom naturvetenskap, teknik och matematik. Forskningslandslaget utsågs vid finalen av SM i forskning.

SM i forskning, Utställningen Unga Forskare, är Sveriges största mötesplats och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik, med många hundra deltagare varje år. Tävlingen är en katalysator som inspirerar och uppmuntrar unga att välja en bana inom forskning och vetenskap.

I finalen utses Sveriges Unga Forskningslandslag, som består av Sveriges mest framgångsrika och lovande ungdomar inom vetenskap. Landslagsmedlemmarnas forskningsfält täcker i år in medicin, biologi, fysik, matematik och kemi.

Två av landslagets medlemmar, Gabriel Castell och Erik Österberg från Berzeliusskolan i Linköping, har i sitt vinnande projekt ”pH-responsive Nanocellulose Wound Dressings for Early Detection of Infections”undersökt nya material för sårförband som mäter pH-värde och därmed kan indikera pågående infektion.

Gabriel och Erik kommer nu att tävla vidare och representera Sverige i EM som hålls i Katowice, Polen, 9-14 september.

– Helt overkligt. Jag kan inte förstå att vi ska representera Sverige i EM. Det är en ära att få representera Sverige just i forskning som är en så viktig fråga, säger Gabriel Castell.

– Kul att få validering och att andra tror lika mycket som oss på vårt projekt. Kanske kan detta bidra till hur vi hanterar sår i framtiden, säger Erik Österberg.

– Forskningslandslaget består av Sveriges allra vassaste unga forskare. De är förebilder för andra unga och visar hur långt vi kan gå när vi ger ungdomar rätt förutsättningar att kunna utveckla och blomma ut i sitt forskningsintresse. För att Sverige ska vara en ledande kunskapsnation även i framtiden behöver vi ge alla ungdomar samma förutsättningar och ta tillvara på det engagemang och den potential som finns, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Ericsson, Scania och AstraZeneca är officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag.

– Stort grattis till årets landslagsmedlemmar 2024! Sveriges Unga Forskningslandslag går i spetsen för att inspirera fler unga i Sverige till en framtid inom teknik och vetenskap – något som är viktigt både för oss i teknikbranschen och för hela samhället så att vi tillsammans ska kunna möta våra gemensamma utmaningar, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.

– Stort grattis till alla nyblivna medlemmar i landslaget! Vi på Scania önskar er fortsatt lycka till, och ser fram emot att följa er under året. Sverige behöver fler engagerade tekniker, ingenjörer och naturvetare som vill ta vid för att lösa framtidens utmaningar. Unga Forskare gör ett viktigt arbete för att skapa förutsättningar för nästa generation, säger Anna Olshäll, Head of External Cooperation and Strategic Projects within Global Industrial Development på Scania.

 – Stort grattis till det nya landslaget, och lycka till under årets tävlingar! Tillsammans kan vi inspirera fler unga att upptäcka och utforska vetenskapens möjligheter, och på så vis bidra till att säkra återväxten inom svensk forskning i framtiden, säger Freja Annamatz, kommunikationsdirektör på AstraZeneca.

Xylem sponsrar en av landslagets tävlingar; Stockholm Junior Water Prize Sweden.

– Stort grattis till årets vinnare av Stockholm Junior Water Prize Sweden! Frågan om rent vatten är central för att bygga ett hållbart samhälle, både i Sverige och globalt, och vi är mycket glada att tillsammans med landslaget och Unga Forskare kunna skapa förutsättningar för att fler unga ska vilja bidra med nya innovativa vattenlösningar i framtiden, säger Patrik Skoog, VD på Xylem.

Forsknings-SM:s huvudfinansiär är Beijerstiftelsen, som även stödjer landslaget.

– Beijerstiftelsen har i 50 år haft förmånen bidra till naturvetenskaplig forskning och är glada att genom åren ha kunnat stötta Unga Forskare. Unga människors engagemang och forskarlust bidrar till återväxten inom svensk forskning och vi önskar landslaget all lycka till i USA, Polen och Stockholm, säger stiftelsens ordförande Anders Wall och stiftelsedirektör Cecilia Wikström.

Lista på samtliga landslagsmedlemmar och övriga pristagare: https://ungaforskare.se/wp-content/uploads/2024/04/vinnare-sm-i-forskning-2024.pdf

Kontakt
Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

Internationella tävlingar för landslaget 2024:
Tävlingarna består av projektutställning, juryintervjuer, studiebesök och andra aktiviteter.

VM i forskning, Regeneron ISEF
11-17 maj, Los Angeles, USA
5 medlemmar i landslaget tävlar

VM i vattenfrågor, Stockholm Junior Water Prize
24-29 augusti, Stockholm
2 medlemmar i landslaget tävlar med ett projekt som berör vatten

EM i forskning, EU Contest for Young Scientists
9-14 september, Katowice, Polen
5 medlemmar i landslaget tävlar

Landslaget deltar också i olika PR-relaterade sammanhang och events i Sverige under året bl a tillsammans med landslagssponsorerna Ericsson, Scania och AstraZeneca samt Xylem (som är sponsor av Stockholm Junior Water Prize-resan).

Om SM i forskning, Utställningen Unga Forskare
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år deltog 726 elever i en digital uttagning, följt av åtta semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. 89 finalister med totalt 52 projekt deltog I final. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital finalutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen. Deltagarna tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Forskningslandslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar. Många tusen elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare digitalt eller fysiskt för att inspireras, samla kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, engagerar årligen 10 000 ungdomar i föreningar och aktiviteter. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se

Foto: Alma Bengtsson