Hanna kommer vara reseledare för landslagsdelegationen under resan till Forsknings-VM, Regeneron ISEF. Vi har snackat lite med Hanna om hennes tid i Unga Forskare och vad resan kommer att innebära.

Hej Hanna! Vem är du?

Mitt namn är Hanna Blom och är 26 år. Jag är ursprungligen från Värmland, Grums men sedan 2013 bott på vår vackra västkust. Jag arbetar idag som arbetsmiljöingenjör och älskar att arbeta för människors hälsa och säkerhet på jobbet. Mina största intressen är djur, natur och havet.

Hur hittade du till Unga forskare?

Jag var först med och tävlade i Utställningen unga forskare 2016 med mitt och min projektpartner och nära väns gymnasieprojekt om hummerembryon och gjorde en experimentell studie om vilken optimal salthalt man skulle ha för störst överlevnad i laboratoriemiljö. Syftet var att sedan kunna öka beståndet och göra stödutsättning på europeisk hummer i Sverige. Vi fick då äran att vinna stipendieresa till International Wildlife Research Week där vi fick välja valfritt djur och frågeställning och forska på i grupp med andra internationella studenter i de schweiziska alperna. En resa jag aldrig kommer glömma! Efter det var jag aktiv i Unga forskares ideella verksamhet i Utställningsgruppen som stipendieansvarig i två verksamhetsår. Där skötte jag det administrativa arbetet innan reseledaren tog över för samtliga stipendier. Så idag står jag på andra sidan och ska vara reseledare till fem fantastiska landslagsmedlemmar till VM i Los Angels och hoppas få bidra till en oförglömlig resa. Superkul att få åka med till USA och hoppas såklart på ett medaljregn även i år.

Hur stöttar du delegationen inför och under ISEF?

Förutom att samordna och boka hotell, flyg samt övrig logistik har jag försökt hjälpa landslagsmedlemmarna att göra sina projekt tävlingsklara efter ISEFs krav, regler och deadlines. Den 10/5 samlas vi på kansliet i Stockholm inför avresa där vi ska tagga till och får då besök av två tidigare landslagsmedlemmar för att få experthjälp. De kommer att ge feedback på medlemmarnas pitch och dela med sig av alla sina hemligheter för att charma juryn. Det är såklart enkelt när projekten och landslagsmedlemmarna håller en sådan hög kvalitet!

Vad tror du kommer vara deras styrkor i tävlingen och vad kommer vara deras största utmaning?

Konkurrensen är stenhård som det bör när det är världens största vetenskapstävling, men jag litar på våra chanser. Vår främsta styrka är de fem unga forskarna själva som med drivkraft, självständighet, positiv anda och nyfikenhet verkligen visar vad en ung forskare ska vara. Jag är otroligt imponerad! Utmaningen tror jag kommer att de andra 81 länderna också skickar sina skarpaste hjärnor, men också att hantera jetlagen. I år har vi otroligt spännande projekt inom ny metodik för lungcancerforskning, för att numeriskt approximera partiella differentialekvationer och atmosfäriskt myonflöde. Experterna bakom projekten kommer själva berätta mer! Men ni hör ju, Sveriges landslagsmedlemmar kommer ge dem en match!

Du har ju aldrig varit reseledare förut – men vad har delegationen att vänta sig?

Efter föregående reseledares fantastiska arbete och överlämning hoppas jag också kunna stötta i en inspirerande och framför allt intensiv vecka! Som jag nämnde innan kommer vi börja dagen innan avresa med stöttning inför juryintervjuerna från våra tidigare tävlande. Sedan ankommer vi den 11 maj och hoppas då kunna få rätt på eventuell jetlag. Efter det börjar ett program med förberedelser av montrar, inspirerande föreläsningar, sociala evenemang och de storslagna prisutdelningarna. Ett av de sociala evenemangen som utlovats av Regeron ISEF är ett besök på Universal Studios Hollywood. De kommer rulla ut den röda mattan in till temaparken exklusivt för tävlande och team på ISEF.

Vill ni följa med oss västerut? Då kommer ni kunna följa vår resa på sociala medier och i vår egna VM-studio för uppdatering – missa inte det!

”Till alla dom som korsat atlanten,
Visat att det går,
Sverige tittar på,
ändå från söder till nordligaste Haparanda,
När vi gräver guld i USA”

Kanske ni får höra oss sjunga denna version av GES ”När vi gräver guld i USA”.

På återseende// Hanna