Ellinor pluggade nutrition på universitetet och idag är hon forskarstuderande (doktorand) på Karolinska Institutet. Där kartlägger hon förskolebarns rörelse i en stor global studie. Syftet med studien, som kallas SUNRISE, är att undersöka om förskolebarn uppnår Världshälsoorganisationens (WHOs) riktlinjer för fysisk aktivitet, stillasittande och sömn för barn under 5 år.

”Vi åker ut till förskolor runt om i landet och samlar in data på hur mycket barnen rör sig, tittar på skärmar, och sover”, säger Ellinor. ”Vi mäter också andra saker, till exempel testar vi deras styrka, närtidsminne och motorik. Det är jättekul att träffa barnen och se hur de tar sig an utmaningarna – de är så duktiga!”

SUNRISE-projektet leds av ett universitet i Australien och omfattar 43 länder. I Sverige undersöker man 1000 barn i åldern 3-5 år. Genom att förstå hur barnens vanor ser ut idag, och hur det skiljer sig mellan länder, får man bättre förståelse för hur detta påverkar barnens hälsa, och får underlag till att skapa förändringar.

Ellinor är nutritionist, dvs har pluggat nutrition på universitetet, men hennes forskningsprojekt handlar om rörelsevanor. Hon förklarar: ”Eftersom alla våra levnadsvanor, inte bara det vi äter, påverkar hälsan så kan en nutritionist också en hel del om fysisk aktivitet – ämnet är brett på det viset.”


Vänster foto: Ellinor Nilsson på datainsamling i SUNRISE-studien. Fotot: Ellinor Nilsson
Höger foto: Deltagare i SUNRISE-studien med accelerometer. Foto: Maria Henström (barn: Tor Engblom)

Men vad är ”nutrition”?

Nutrition, eller näringslära, kommer in i alla sammanhang som har med kost och hälsa att göra. Vad vi äter och hur mycket vi rör på oss har stor betydelse för att förhindra att sjukdomar uppstår, och för att behandla dem. Vanliga sjukdomar som obesitas, diabetes, hjärt- och kärlsjukdom, benskörhet och cancer, men även mental hälsa, påverkas alla av våra levnadsvanor.

Nutrition är en spännande vetenskap som ständigt utvecklas. Du kanske läser om olika kostråd i media, men vad är egentligen sant?

För att förstå nutrition behöver vi kunskaper som spänner över ämnets hela bredd, från celler och molekyler, och hur kroppen fungerar, till hur kost och rörelse påverkar hälsan på befolkningsnivå.

Kan man forska inom nutrition?

Ja, det pågår mycket forskning inom nutrition – både i Sverige och globalt!

Ellinor är en del av forskargruppen IMPACT som leds av Marie Löf, professor i nutrition, på Karolinska Institutet. Här fokuserar forskarna på att förebygga ohälsa och främja hälsosamma kost- och rörelsevanor. De använder digitala verktyg så som mobilappar (mHealth) för att mäta kost och fysisk aktivitet men också matmiljön (omgivningen), och för att leverera insatser som främjar en hälsosam livsstil i olika befolkningsgrupper, med fokus på gravida, barn och ungdomar. De arbetar ofta tillsammans med mödra- och barnhälsovården, men också med skolor.

Några av de forskningsprojekt som pågår:

  • MINISTOP är en mobilapp som ges till småbarnsföräldrar när de kommer till BVC. Appen, som finns på både svenska, engelska, arabiska och somaliska, ger information och stöd kring hur föräldrarna kan skapa mer hälsosamma mat-, aktivitets- och skärmtidsvanor hemma för sina barn.
  • SPARK är en mobilapp som testas i behandlingen av gravida som fått graviditetsdiabetes. Appen hjälper kvinnorna att förändra sina levnadsvanor, hålla koll på blodsockret, och kunna få feedback av sin sjukvårdskontakt.
  • FOODSHIFT Pathways är ett innovativt projekt som syftar till att erbjuda undervisningsverktyg och idéer till skolor för att utbilda den yngre generationen och vägleda dem mot en mer hållbar framtid. Målet är att ge ungdomarna kunskap om livsmedelskrisen och hållbara matsystem. Man vill också öka medvetenheten kring hur vi påverkas av vår matmiljö så som marknadsföring, kampanjer och tillgänglighet av ohälsosam mat och dryck.

Screenshots från mobilappen MINISTOP som används i forskning. Projektledare: Christine Delisle Nyström

Besök gärna vårt skolmaterial på Unga Forskares lärarsida med tips på lärandeaktiviteter för er klass!

På Karolinska Institutet finns även det nystartade Center for Nutrition. Här kan du läsa mer om spännande forskning inom nutrition – även molekylär forskning, klinisk nutrition (behandling av sjukdomar), och miljö och hållbarhet.

Visste du att du kan plugga nutrition i Stockholm?

För att arbeta med kost och hälsa behöver man förstå ämnet i hela dess bredd. Kandidatprogrammet i nutrition är ett naturvetenskapligt program där du lär dig om nutrition och levnadsvanor på både molekylärnivå, individ- och befolkningsnivå. Programmet är ett unikt samarbete mellan Stockholms Universitet och Karolinska Institutet.

Läs mer om nutritionsutbildningen på universitetets hemsida.

Sista anmälningsdag är 15 april på antagning.se