Kasper Johansson, 18, Helsingborg, och Klara Bragesjö Björkén, 19, Stockholm, vann ett tredjepris från American Mathematical Society i kategorin Special Awards i finalen av Forsknings-VM, Regeneron ISEF, i torsdags. Klara och Kasper tävlade med deras projekt Generation of Phi-4 Feynman Graphs Through a Recursive Algorithm.

En delegation med fem medlemmar från Sveriges Unga Forskningslandslag deltog i VM: vid sidan av Klara och Kasper deltog Moumal Al Juboori, Axel von Essen och Sofia Nordblom. Tillsammans med fyra andra ungdomar från hela Sverige utgör de tävlande Sveriges Unga Forskningslandslag 2025. Eleverna vann sina platser i landslaget i finalen av Utställningen Unga Forskare, SM i forskning, den 10 april.

Forsknings-VM, Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF) arrangeras varje år i USA av organisationen Society for Science. Programmet innehåller fysisk och digital projektutställning, möten med jury, prisutdelning, sightseeing och en mängd vetenskapliga och sociala aktiviteter. Totalt deltar 1,8 miljoner ungdomar i ISEFs uttagningstävlingar som hålls i 75 länder och regioner världen över. 1 800 ungdomar deltar i finalen i Columbus och priser för 9 miljoner USD delas ut.

Det känns otroligt inspirerande och motiverande att få detta erkännande. Vi är stolta över vårt arbete och tacksamma för möjligheten att visa vad man som ung forskare kan åstadkomma, säger Klara och Kasper.

Officiella sponsorer för Sveriges Unga Forskningslandslag är Ericsson, Scania och AstraZeneca. Beijerstiftelsen är bidragsgivare. 

Stort grattis till Klara och Kasper för det välförtjänta priset! Som sponsorer är vi mycket stolta över landslagets insatser. De bidrar till bilden av Sverige som forsknings- och kunskapsnation och visar vilken potential som finns hos nästa generation, säger Magnus Frodigh, global forskningschef på Ericsson.

Stort grattis till Klara, Kasper och till hela forskningslandslaget för framgångarna i VM! Det är glädjande att se vilken potential som finns hos den kommande generationen naturvetare och ingenjörer. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för att Sveriges position som forsknings- och kunskapsnation säkras på sikt, säger Anton Karlsson, Head of Strategy, Research and Innovation Scania R&D.

Stort grattis till Klara och Kasper! Landslaget har presterat fantastiskt fint under VM och vi hoppas att deras framgångar ska inspirera många andra ungdomar att vilja upptäcka och utforska vetenskapens möjligheter, säger Regina Fritsche-Danielson, forskningschef på AstraZeneca.

Stort grattis till Klara, Kasper och hela den svenska delegationen i VM! De har kämpat hårt och länge med sina projekt, och det har gett resultat. Landslagets framgångar visar hur viktigt det är att vi ger unga förutsättningar att få ägna sig åt forskning och stärka sitt intresse för vetenskap, kontinuerligt under hela skoltiden, säger Tove Ladberg, tillförordnad generalsekreterare på Unga Forskare.

Kontakt
Tove Ladberg, tillförordnad generalsekreterare Unga Forskare: 072-220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se
Information om tävlingen samt kontakt med landslaget: Tobias Edlund, Kommunikatör, 073-600 77 13, tobias.edlund@ungaforskare.se

Mer information om VM: www.societyforscience.org/isef/

Internationella tävlingar för landslaget 2025:
Tävlingarna består av projektutställning, juryintervjuer, studiebesök och andra aktiviteter.

VM i forskning, Regeneron ISEF
10–16 maj, Columbus, Ohio, USA
5 medlemmar i landslaget tävlar

VM i vattenfrågor, Stockholm Junior Water Prize
23–28 augusti, Stockholm
1 medlem i landslaget tävlar med ett projekt som berör vatten

EM i forskning, EU Contest for Young Scientist
16–20 september, Riga, Lettland
3 medlemmar i landslaget tävlar

Landslaget deltar också i olika PR-relaterade sammanhang och events i Sverige under året bl a tillsammans med landslagssponsorerna Ericsson, Scania och AstraZeneca samt Xylem (som är sponsor av Stockholm Junior Water Prize-resan).

Om SM i forskning, Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år deltog 757 elever i en digital uttagning, följt av åtta semifinaler runt om i Sverige och nationell final i Södertälje. 94 finalister med totalt 54 projekt deltog i final. Här samlas Sveriges framtid inom forskning och vetenskap och sporras till en framtid som specialist inom akademi eller näringsliv. SM hålls i hybridformat, med en digital finalutställning på www.ungaforskare.se/utstallningen. Deltagarna tävlar om platser i Sveriges Unga Forskningslandslag och andra priser till ett värde av över en halv miljon kronor. Forskningslandslaget representerar Sverige i flera av världens största internationella tävlingar. Många tusen elever besöker årligen Utställningen Unga Forskare digitalt eller fysiskt för att inspireras, samla kunskaper och egna projektidéer. Utställningen Unga Forskare drivs av den ideella organisationen Unga Forskare som arbetar för att utveckla ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se/utstallningen

Om Unga Forskare

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, engagerar årligen 10 000 ungdomar i föreningar och aktiviteter. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se