NTI Gymnasiet Kronhus blir certifierad partnerskola till Unga Forskare. Det innebär att de satsar aktivt på vetenskap och forskning i sina utbildningar.
Sveriges kompetensbehov av naturvetare, tekniker och ingenjörer är fortsatt stort, och näringslivet rapporterar om problem med kompetensförsörjningen. Söktrycket är för lågt till de naturvetenskapliga och tekniska utbildningarna, och inte mer än hälften av de som påbörjar en civil- eller högskoleingenjörsutbildning tar sin examen.
Organisationen Unga Forskares satsning certifierad partnerskola, med tillhörande arbetsmodell för gymnasieskolan, syftar till att få fler elever till att söka sig till högre utbildningar och en karriär inom STEM.
Modellen bygger på att från tidig ålder kontinuerligt inspirera, uppmuntra, stödja och träna elever i det vetenskapliga arbetssättet, både i och utanför skolan. Målet är att få fler godkända gymnasieelever och fler som söker sig till och är rustade för att klara av högre utbildning. I slutändan ska satsningen bidra till att säkra kompetensförsörjningen av ingenjörer, tekniker och experter som krävs för att Sverige ska behålla sin internationella konkurrenskraft som forsknings- och kunskapsnation.
NTI Gymnasiet Kronhus är den femte skolan i Sverige att certifieras som partnerskola till Unga Forskare, vilket innebär att de satsar på vetenskaplig metod och forskning för sina elever integrerat i sin utbildning.
Sedan vi startade det naturvetenskapliga programmet 2018 har vi konsekvent jobbat med att skapa en röd tråd genom utbildningen för att lyfta och träna den vetenskapliga metoden. Tillsammans med Unga Forskare tar vi nu nästa steg i att erbjuda en ännu bättre utbildning och en kontaktyta för att öka ungas intresse för naturvetenskap, säger Anna Robertsson, rektor på NTI Gymnasiet Kronhus.
Jag är glad över certifieringen och att Unga Forskare kan stötta oss i att utveckla vår undervisning för att inspirera elever, ge dem möjlighet att öva på vetenskapligt arbete och göra dem redo för nästa steg ut i världen efter studenten. Tillsammans skapar vi förutsättningar för att de ska bli riktigt vassa på labb, genomföra roliga gymnasiearbeten och inspireras inför framtiden, säger Emma Söderlund, lärare på NTI Gymnasiet Kronhus.
Nyfikenhet är grunden till all vetenskap och nya upptäckter och en viktig del i ett lustfyllt lärande. Vi behöver ungas nyfikenhet och förmåga att lösa problem med nya idéer för att vi ska kunna bygga en hållbar framtid. Tillsammans med NTI Gymnasiet Kronhus kan vi stärka elevernas vetenskapliga tänkande och ge insikt och färdighet för framtidens utmaningar, säger Tove Ladberg, tf generalsekreterare på Unga Forskare.
Bild: NTI Gymnasium Kronhus egen Science Club med ordförande Christopher, kassör Alexander och sekreterare Elrik
Kontakt:
För frågor om Unga Forskare och modellen för skolan:
Tove Ladberg, tf generalsekreterare Unga Forskare: 072 220 09 27, tove.ladberg@ungaforskare.se
För frågor om NTI Gymnasiet Kronhus:
Magnus Rydell, Biträdande rektor: 076 835 35 31, magnus.rydell@ntig.se
Om Unga Forskare
Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 26 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 59 medlemsföreningar som organiserar 9 000 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se
Om NTI Gymnasiet Kronhus
NTI Gymnasiet Kronhus är en centralt belägen gymnasieskola i Göteborg med fokus på utbildning inom naturvetenskap, teknik och IT. Skolan startade 2002 och idag går cirka 280 elever på naturvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet och el- och energiprogrammet. Vi har ett stort fokus på gemenskap, kvalitativ undervisning och att ge våra elever möjlighet att testa modern teknik i våra Makerspace, biotech- och IT-labb. Vi är sedan tidigare en Teknikcollege-certifierad skola och numera även en Unga Forskare-certifierad skola, för att våra utbildningar ska vara relevanta och väcka intresset för teknik och naturvetenskap.
Bild: Anna Robertsson, rektor. Magnus Rydell, biträtande rektor. Emma Söderlund, lärare.