Tack för att du besökte vår monter på SETT!

Vi är glada att du besökte vår monter på SETT-mässan! Här nedan har vi samlat information om initiativet och du kan hitta just den information du efterfrågade.

Undrar du något mer eller vill komma i kontakt med oss? Du når oss på cybersecurity@ungaforskare.se

 

 

Föreläsning med IT-expert om cybersäkerhet

Boka en föreläsning med en IT-expert – online eller på plats i klassrummet. Under föreläsningen får eleverna lära sig vilka digitala spår vi lämnar efter oss, hur vi skapar säkra lösenord och vi diskuterar cybersäkerhet utifrån ett samhällsperspektiv. Eleverna får både praktiska tips på hur de kan förbättra sin egen individuella säkerhet online, såväl som ett bredare perspektiv på vikten av att arbeta med cybersäkerhet i samhället.

Föreläsningarna hålls för mellanstadiet upp till gymnasiet och anpassas till elevernas nivå och mer avancerade och fördjupade ju högre årskurs eleverna går i. Föreläsningen är vanligtvis 60 minuter lång, men kan anpassas om ni har kortare lektioner. Föreläsningen är helt kostnadsfri.

Vill du veta mer eller boka en föreläsning?
Kontakta mia-lie.nylund@ungaforskare.se eller läs mer och lämna en intresseanmälan här:

 

 

Öppen föreläsning om cybersäkerhet

Den 24 maj kl 10-11 håller initiativet Är du säker? #290CyberSecurity / Cybersecurity Academy en öppen föreläsning om cybersäkerhet för högstadiet och gymnasiet.

Föreläsningen hålls av en IT-expert som dagligen jobbar med IT- och säkerhetsfrågor. Det blir en interaktiv föreläsning full av matnyttig information, övningar och diskussion. Föreläsningen syftar till att skapa säkrare vanor på internet bland unga och väcka intresse för teknik och IT. Eleverna får lära sig hur man skapar säkra lösenord och skyddar sina uppgifter på internet, om cookies och phishing med mera!

När: Tisdagen den 24 maj kl 10-11 

Hur: Via Teams. Ni ansluter er tillsammans till mötet via Teams i klassrummet, eller vid distansundervisning var elev för sig.

 

 

Kostnadsfritt undervisningsmaterial för mellanstadiet och högstadiet

Mellanstadie- och högstadieskolor kan ta del av ett mer omfattande undervisningsmaterial samt digitala lektioner i form av korta animerade filmer.

Undervisningsmaterialet är skapat för att du som lärare själv ska kunna jobba med IT-frågor i klassrummet. Materialet är ämnesövergripande, du behöver inte ha IT-kompetens eller vara tekniklärare. Till skillnad från föreläsningen, som behandlar en del specifika tekniska områden, behandlas IT-ämnen här ur ett samhällsperspektiv. Digitaliseringen kopplas till de globala målen där ny teknik spelar en stor roll för att lösa våra globala utmaningar.

Eleverna får insikt i vikten av digitaliseringens roll och IT-säkerhetsfrågor genom övningar och ett kortare projektarbete kopplat till Agenda 2030:s mål #11 Hållbara städer och samhällen.

 

 

Lovskola i cybersäkerhet – tipsa dina elever!

Har du elever som är intresserade av cybersäkerhet?
Höstlovsskolan #290CyberSecurity är en digital skola som riktar sig till unga i hela Sverige som går i årskurs 8 till första året på gymnasiet. Deltagarna får en bred bild av cybersäkerhet och vad det innebär att studera och arbeta inom området. Innehållet i lovskolan är en blandning av inspirationsföreläsningar och praktiska övningar.

Deltagarna kommer bland annat att få träffa cybersoldater, höra från personer som arbetar för att hitta säkerhetsbrister i system, samt lära dig om kryptering och programmering. Flera företag och organisationer från IT-branschen kommer att delta för att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

När? Höstlovsskolan sker i två delar, en mer grundläggande och en mer avancerad nivå. Lovskolan sker dagtid under vecka 44.
Var? Lovskolan är digital och kommer att hållas via en digital mötesplattform.
Kostnad och förutsättningar Höstlovsskolan är helt kostnadsfri, men deltagande förutsätter att du har en dator och internetuppkoppling.

Om anmälan Anmälan är ännu inte öppen, men elever kan lämna en intresseanmälan om de vill få information om när anmälningen öppnar.

 

 

 

Cybersecurity Academy 

Cybersecurity Academy (tidigare Är du säker? #290CyberSecurity) är ett initiativ som erbjuder kostnadsfri utbildning till lärare och elever inom IT-säkerhet. Initiativet drivs av Unga Forskare tillsammans med IBM, med uppdragsmedel från MSB. Tack vare bidrag och volontärinsatser från våra partnerföretag är allt deltagande kostnadsfritt för skolor och unga.