Podden Unga Forskare

 

Unga Forskares podcast handlar om naturvetenskap och teknik i allmänhet och Unga Forskare i synnerhet. Vi gör intervjuer, reportage och inslag från våra olika verksamheter och events och bjuder på annat roligt naturvetenskapligt. Här kommer du kunna hitta alla avsnitt. Det kommer en ny podcast varje månad.

Vi som gör podden är Axel Flinth, Caroline Schagerholm, Jakob Larsson och Alexander Forsman. Gillar du podden? Var den dålig? Vill du göra den bättre själv? Hör av dig till oss på podcast@ungaforskare.se

 

 

Nu finns Poddens alla avsnitt även tillgängliga på iTunes

 

Lär känna Unga Forskares ordförande Mikael Ingemyr bättre och hör honom berätta om sin resa genom olika engagemang inom organisationen, “Jag får fler och fler idéer hela tiden!”. Avsnittet hittar du här.

Vad handlar egentligen propositionerna och motionen inför Riksstämman 2015 om? Lyssna på detta specialavsnitt av podden så får du reda på det och annat spännande som händer! Avsnittet hittar du här

 

 

Vill du lära dig mer om NASA:s upptäckter på Mars? Eller kanske tagga till inför Riksstämman? Missa då inte Podden Unga Forskares nya avsnitt där Hera och Magdalena från Astronomisk Ungdom diskuterar Marsupptäckter och Axel och Alexander ger oss en inblick i Förbundets verksamhetskongress och vad vi har att förvänta oss inför Riksstämman. Lyssna på avsnittet här.

 

Podden är nu ute med ytterligare en forskarintervju. Idag möter vi ingen mindre än Per Kangru som under 70- och 80-tale var aktiv inom föbundet. Idag arbetar han med telekommunikation och har bland annat varit med och tagit fram programvara för utvecklingen av smartphones. Lyssna på intervjun här.

 

 

Efter ett sommaruppehåll är det elfte avsnittet äntligen här. I detta avsnitt intervjuas två unga forskare som under sommaren har fått chansen att utveckla sina forskarkompetenser på RSI i Boston. Vi disskuterar även vetenskapsolympiader och får uppleva en av visionsdagarna från projektet Gnistan – Unga idéer om energi. Lyssna på avsnittet här 

 

  

Specialavsnitt som innehåller forskarintervju med Klaus-Robert Muller på engelska. Är du nyfiken på machine learning eller vill veta mer om hur det är att forska i olika länder? Lyssna här. 

 

Tionde avsnittet är ute och det bjuds på en trevlig intervju med förbundets vice ordförande Tove Verner-Carlsson. Podden efterlyser även förslag på fler intressanta personer med koppling till forskning att intervjua i sommar! Lyssna här. 

 

Avsnitt nummer nio är ute! Vi får höra hur det var på finalen av Utställningen Unga Forskare på Tekniska museet, får ta del av charmen med matematik och lyssna på en intervju med en tidigare Ung Forskare som nu är ingenjör på Vattenfall. Lyssna här.

 

I det åttonde avsnittet av podden får vi följa Unga Forskares nya utbytesprogram med Japan The Swedish Japanese Youth Science Program. Vi får även en inblick i den regionala Utställningen i Linköping och spännande intervjuer med utställare! Lyssna här.

 

Det sjunde avsnittet bjuder bland annat på en spännande och personlig intervju med förbundets ordförande Diana Diez! Vi får också lyssna på ett reportage från Unga Forskares motsvarighet i Tyskland. Lyssna här.

 

Avsnitt nummer sex är här! I detta avsnitt blir det lite filmtema med anledning av premiären av The Imitation Game. Den rescencerar vi givetvis också! Dessutom en intervju med Joakim Byström, före detta ordförande för Förbundet som idag arbetar med en solfångarmodell han själv har uppfunnit. Lyssna här.

 

 Idag är det Nobeldagen 10 december och nya avsnittet bjuder på intervjuer med årets deltagare i SIYSS, Stockholm International Youth Science Seminar som äger rum under Nobelveckan samt annat spännande! Lyssna här.

Riksstämman Special är nu ute! Det är det fjärde avsnittet som släpps och handlar om Förbundets årliga Riksstämma som denna gång ägde rum i Linköping och bjuder bland annat på en intressant diskussion med tre Unga Forskare och en intervju med Peter Parnes, professor och datanörd. Lyssna här.

 

 

Nu kan du lyssna på det tredje avsnittet av podden. Det handlar om vår nya verksamhet Vetenskapstävlingar, projektet Gnistan, det blir en intervju med en inte längre så ung forskare – och så lite survival info inför festernas fest. Lyssna här.

 

 

 

 

Avsnitt nummer två är här! Oktoberavsnittet innehåller reportage från Junior Water Prize, Mölndals lilla vetenskapsdag och så får vi höra David från förbundsstyrelsen berätta om den kommande Riksstämman. Lyssna här.

 

 

 

 

Nu har det allra första, rykande färska avsnittet kommit! Septemberavsnittet innehåller bl a Unga Forskare i Almedalen, AstraZenecas Sommarforskarskola och intervju med Sveriges finalister på CASTIC i Kina. Lyssna här.