SVERIGES BÄSTA UNGA NATURVETARE SKA KORAS

Stockholm 2016-04-07

Idag har vinnarna i Sveriges största tävling inom naturvetenskap och teknik för gymnasister korats. Genom 9 regionala deltävlingar i Sverige har 104 finalister gjort upp i kampen om prestigefyllda stipendier och priser värda en halv miljon i tävlingen Utställningen Unga Forskare.

Utställningen Unga Forskare är en arena som samlar, uppmuntrar och belyser unga talanger. Tävlingen ger unga i Sverige en möjlighet att fördjupa sig inom naturvetenskap och teknik samtidigt som de tävlar om stipendier och deltagande i internationella vetenskapstävlingar, utställningar och forum. Prisutdelningen som hölls på tekniska museet gästades av både finalister, näringsliv och forskare. Årets prisutdelare var den prisbelönte naturfotografen Mattias Klum.

Årets talare var ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson som belyste vikten av kunskap och forskning för att lösa samhällsutmaningarna och skapa ett framåtsyftande samhällsbygge. Hon underströk nyfikenhet och inspiration från andra som några av de viktigaste drivkrafterna för detta, och avslutade med att bjuda in några av finalisterna att besöka henne på utbildningsdepartementet för att dela med sig av sina synpunkter och erfarenheter.

       Utställningen är ett viktigt forum i Sverige i att synliggöra unga talanger. Vi vill skapa förutsättningar för unga och Sverige som kunskapsnation genom att samla och lyfta fram nästa generation forskare och talanger inom naturvetenskap, teknik och matematik. Kompetensförsörjning är en viktig fråga för framtiden både inom forskningen på våra universitet och i näringslivet, säger Anna Hedlund Generalsekreterare Förbundet Unga Forskare.

Om Förbundet Unga Forskare

Förbundet Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6-25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 44 medlemsföreningar som organiserar 3500 medlemmar. Förbundet driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Om Utställningen Unga Forskare

Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963 och är Sveriges största och enda tävling för gymnasister inom naturvetenskap, teknik och matematik. I år tävlar drygt 300 personer i 9 regionala deltävlingar runt om i Sverige. Finalen hålls på Tekniska museet i Stockholm den 3-7 april och är öppet för besökare 4-5 april. Utöver deltagarna besöker ett stort antal skolklasser med ca 400 elever Utställningen för att inspireras och lära sig mer om projekten. Deltagarna tävlar om priser värda ca 600 000 kr och omfattar bland annat resestipendier till stora internationella tävlingar, exempelvis Intel ISEF i USA.

Pdf med samtliga stipendiater finns att ladda ner till höger.

Kontakt:

Thomas Agrenius Gustafsson

Projektledare Utställningen Unga Forskare

073-0505452
thomas.agrenius.gustafsson@ungaforskare.se

Anna Hedlund

Generalsekreterare Förbundet Unga Forskare

076 10 91 123

anna.sjodin@ungaforskare.se

www.ungaforskare.org