Vill du ha nyhetsbrevet direkt i din inkorg? Börja prenumerera! 

 

Unga Forskare i Almedalen

Foto: Region Gotland 

 

Självklart finns Unga Forskare på plats i Almedalen under valåret 2018! Vi kommer att möta makthavare och representanter från akademi, näringsliv och intresseorganisationer för att stärka opinionen kring frågor som rör bland annat:

 • Ungas intresse för naturvetenskap, teknik och matematik
 • Ungas val av utbildning och yrken: kompetensförsörjning och framtidens arbetsmarknad inom naturvetenskap, teknik och matematik
 • Stöd och förutsättningar för ungdomsorganisationer: finansiering och samverkan

Boka oss till paneler, mingel och möten eller tipsa om spännande aktiviteter! Kontakta Anna Hedlund, generalsekreterare: anna.hedlund@ungaforskare.se eller 0761 09 11 23.

 

Extrajobba som mentor i höst!

Foto: Vattenfall/Jennie Pettersson

 

Just nu söker Gnistan mentorer som vill inspirera högstadieungdomar inom naturvetenskap och teknik i höst. Som mentor stöttar du ungdomar i åk 8 när de jobbar i skolan med en framtidsutmaning från idéstadie till färdig vision. Uppdraget är arvoderat och utgår från Trollhättan. Om du behöver resa för att ta dig till Trollhättan betalar vi dina resekostnader. Ansök löpande men gärna så fort som möjligt.

PDF med info om mentorsuppdraget finns här i annonsen.
.
.
.

Sommarforskarskolor 2018

 

För dig som slutar åttan, nian eller förta året på gymnasiet! Du kan fortfarande anmäla dig som reserv till Unga Forskares sommarforskarskolor, som vi arrangerar i samarbete med AstraZeneca och Borealis. Deltagandet är helt gratis och du kan välja mellan tre olika sommarforskarskolor:

 

Tack alla som bidrog under Utställningen Unga Forskare 2018!

 

Utställningen Unga Forskare slog deltagarrekord 2018 med över 500 anmälda i den digitala uttagningen, varav nästan 400 deltagare gick vidare till någon av de nio semifinalerna som vi arrangerade runtom i landet. På finalen på Tekniska museet i Stockholm deltog ca 90 deltagare, fördelade på 55 projekt.

Vi vill tacka alla modiga deltagare, alla ideellt engagerade i Utställningsgruppen, alla funktionärer och alla juryledamöter. Stort tack till vår huvudfinansiär Kjell och Märta Beijers stiftelse och alla våra andra samarbetspartners som möjliggör Utställningen Unga Forskare.

Nu blickar vi framåt och börjar förbereda inför 2019 års tävling. Vi ska fortsätta växa och ge fler unga chansen att utforska naturvetenskap, teknik och matematik tillsammans med representanter för akademi och näringsliv.

 

Sveriges unga forskningslandslag 2018

  Foto: Ola Jacobsen
 .
 .

På finalen av Utställningen Unga Forskare utsågs Sveriges unga forskningslandslag 2018. De kommer att representera Sverige i internationella vetenskapstävlingar och vi önskar er stort lycka till! Du kan följa landslaget via Unga Forskares sociala medier och blogg.Gymnasieeleverna som kommer representera Sverige i olika internationella tävlingar är:

 • Johanna Huhtasaari, Midgårdsskolan, Umeå
 • Nikita Zozoulenko, Katedralskolan, Linköping
 • Sofia Larsson, Katedralskolan, Lund
 • Erik Hartman, Katedralskolan, Lund
 • Zuzanna Bednarska, Katedralskolan, Linköping
 • David Hambraeus, Lugnetgymnasiet, Falun
 • Noa Vikman, Kungsholmens gymnasium, Stockholm
 • Pontus Johansson, Fredrika Bremergymnasiet, Haninge
 • Alex Hamb​​en, Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm
 • Gustaf Sidén, Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm
 • Marve Grönblad Veteranen, Viktor Rydberg gymnasium Odenplan, Stockholm

 

Välkommen Jonathan Jilg! 

.
.

Vi är stolta över att presentera projektledaren för Utställningen Unga Forskare 2019: Jonathan Jilg. Till vardags läser Jonathan teknisk fysik på KTH och på fritiden har han varit engagerad hos Unga Forskare och Utställningsgruppen. Jonathan hälsar:Målsättningen är att fortsätta våra framgångar 2018 och göra 2019 års utställning till den största och bästa utställning någonsin. Och med arrangörsgruppens enorma drivkraft och förmåga har jag ingen tvekan om att vi kommer förverkliga det.

Snart börjar rekryteringen av nästa års Utställningsgrupp (UG) och om du också vill anta utmaningen: sök! Jag lovar dig, du kommer inte att ångra dig.

 

Var med och arrangera Utställningen Unga Forskare 2019!

Nu rekryterar vi årets arrangörsgrupp och vi hoppas att just du vill engagera dig tillsammans med oss. Du får värdefulla meriter och erfarenheter inom projektledning, finansiering, event eller kommunikation – samtidigt som du breddar ditt personliga nätverk och har ett riktigt roligt år tillsammans med oss!

Sista ansökningsdag är tisdag 22 maj och all info om uppdragen finns här i annonsen.

 

Gnistans Visionsdagar

 

Nu har Gnistans Visionsdagar avslutats på tre orter runt om i Sverige, där elever visat upp sina sina framtidsvisioner inom energi och hållbarhet. Exempel på lösningar är en digital tjänst som gör det enklare att leva miljövänligt där man kan växla poäng för spel eller en app där man kan se tillgången på el, elpriset och hur vädret är.

Gnistan har sedan starten 2014 nått ut till 2044 elever i 94 klasser fördelat på 40 orter runtom i Sverige. Elevernas intresse för naturvetenskap och teknik har stigit efter att de medverkat i Gnistan och särskilt mycket hos tjejer där dubbelt så många är intresserade av dessa ämnen efter att de varit med i Gnistan jämfört med före. Läs mer på Gnistans Facebooksida!

 

Rekrytera mera!

 

I eBas finns en supersmidig lösning för att påminna föregående års medlemmar om att förnya sina medlemskap. Varje medlemsförening hos Unga Forskare får en omgång gratis SMS-utskick!

Navigera till medlemslistan och klicka på knappen “Skicka inbjudningar till förra årets medlemmar”. (För att se knappen behöver ni ha aktiverat Onlineregistrering av medlemmar). Utskicket kan göras via antingen e-post eller SMS, och ni kan enkelt lägga till ytterligare information i era utskick. Om ni vill nyttja tjänsten i fler omgångar fakturerar vi er för SMS-taxan, men en omgång med SMS-utskick är alltså gratis för Unga Forskares medlemsföreningar.

 

Unga Forskare samarbetar med:

 

Vill du ha nyhetsbrevet direkt i din inkorg? Börja prenumerera!