.
Johanna Huhtasaari, Erik Hartman och Nikita Zozoulenko vann stipendiet till Intel ISEF, världens största vetenskapstävling för unga, på finalen av Utställningen Unga Forskare 2018. Då blev de även en del av Sveriges unga forskningslandslag. Nu är de på plats i Pittsburgh (USA) för tävla med deras tre projekt. Följ äventyret här på bloggen och i våra sociala kanaler! 
.

Text: Anna Wallgren (verksamhetsutvecklare)

Foto: Marika Mourujärvi (Unga Forskares reseledare)

.
.
I förrgår var det Judging Day och våra svenska tävlingsdeltagare träffade juryn. Igår var det Public Day och hela mässan fylldes av nyfikna besökare. Det var en inspirerande dag fylld av många spännande möten med universitet, skolklasser och andra unga forskare.
.
Bland besökarna fanns en Utställningen Unga Forskare-alumn som bor i Kentucky (USA) med sin familj. Han heter Richard Ehrenborg och ställde ut i Utställningen 1980 och 1982. Richards son deltar i Intel ISEF och då passade han på att prata med alla de svenska finalisterna. Himla trevligt, tycker vi på Unga Forskare!
.
Den svenska delegationen har även hunnit med en kväll på Heinz Field och Carnegie Science Center, där de har ett stort Robo World och en enorm teslaspole som blixtrade för Intel ISEF-deltagarna.
.
Intel ISEF är som sagt en tävling och priserna delas ut i två omgångar, först Special Awards och sedan Grand Awards. Prisceremonin för Special Awards var igår och Nikita Zozolulenko vann hela två priser för hans projekt ”Dence Face Detection with Convolucional Neural Networks”:
.
  • 1:a plats, Association for the Advancement of Artificial Intelligence, 1500 USD

.

  • 3:e plats, Association for Computing Machinery, 500 USD
.

Pressmeddelande om prisvinsterna kan du läsa här.

.

Grand Awards pågår i skrivande stund och vad som händer där får vi se i nästa blogginlägg!
.
.
.
.
.

Om Intel ISEF

Intel ISEF pågår 13-18 maj 2018 och förutom tävlingsdagar och möten med juryn får deltagarna även ta del av ett spännande program med både studiebesök och sociala aktiviteter tillsammans med de ca 1800 tävlingsdeltagarna från ca 80 länder. Mer info om Intel ISEF finns på officiella sidan: www.societyforscience.org/intel-international-science-and-engineering-fair 

.

Om Unga Forskare
Unga Forskare grundades 1977 och består idag av ett fyrtiotal föreningar med ca 5000 medlemmar. Vi vill att nyfikenheten och intresset för naturvetenskap, teknik och matematik ska ha en självklar plats i ungas liv. Unga Forskare erbjuder en mängd plattformar som utvecklar, inspirerar och förenar ungdomar kring vetenskap och forskning. Våra verksamheter drivs av unga, för unga.
 .
 .

Presskontakt

Anna Wallgren, verksamhetsutvecklare

anna.wallgren@ungaforskare.se

0738 53 47 47