Pressmeddelande 30 november 2018

 

Parallellt med Nobelveckan pågår Stockholm International Youth Science Seminar 2018 (SIYSS), som årligen arrangeras av Unga Forskare. I år har 25 unga forskare i åldrarna 18-25 år blivit uttagna till SIYSS-seminariet genom vetenskapstävlingar och topprankade universitet. De unga forskarna kommer från 18 länder och är i Stockholm för att inspirera 1500 gymnasieelever och dela med sig av sin forskning inom naturvetenskapliga och tekniska ämnesområden.

 

Den 6 december klockan 08:30 öppnas dörrarna till Cirkus i Stockholm och de 25 unga forskarna intar scenen. Under SIYSS-seminariet får vi ta del av personliga berättelser och forskningsprojekt från hela världen. Projekten handlar om allt från maskininlärning och demensforskning till mörk materia och grön infrastruktur. Cirkus fylls med 1500 nyfikna gymnasieelever och hela arrangemanget livestreamas. Gymnasieeleverna får även möjlighet att ställa frågor och mingla med forskarna i mässhallen. Dessutom blir det fysikshow och Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, är inbjuden som årets gästföreläsare.

 

En av de unga forskarna som deltar i SIYSS-seminariet är Dr Alpha Lee, vars projekt handlar om hur man kan hitta nya mediciner med hjälp av maskininlärning. Han ser kemiska reaktioner som översättning från ett språk till ett annat. Genom att lära sig att tolka språket genom maskininlärning kan han därmed förutsäga vilka molekyler som med hög sannolikhet har en specifik bioaktiv egenskap. Resultatet blev en algoritm som med dess förutsägelser kan hjälpa kemister att på ett effektivt sätt leta efter nya läkemedel.

 

– Jag tror att det viktigaste för den tekniska utvecklingen är nyfikenhet och att vi delar med oss av våra kunskaper och intressen med andra människor. Det tror jag kan göra världen till en bättre plats. Det får besökarna och deltagarna på SIYSS vara en del av vilket känns häftigt, säger Marika Mourujärvi, projektledare för SIYSS 2018, för att beskriva sina känslor inför seminariet.

 

– Kunskaper inom och intresse för naturvetenskap, teknik och matematik bland unga är viktigt för Sveriges framtid. Det är dagens unga som kommer lösa framtidens stora utmaningar. Genom att lyfta förebilder vill vi bidra till att öka intresset, nyfikenheten och förståelsen för ämnenas betydelse i samhället”, säger generalsekreterare Anna Hedlund när hon blir tillfrågad om det kommande SIYSS-seminariet.

 

Om SIYSS-seminariet 2018

Datum: Torsdag 6 december

Tid: Kl. 8:30-15:00

Plats: Cirkus, Djurgårdsslätten 43-45, Stockholm

Fri entré! Anmälan via länk senast 5 december: https://ungaforskare.se/siyss/attend/

 

Om SIYSS och Unga Forskare

SIYSS är ett årligt arrangemang där 25 av världens främsta unga forskare bjuds in till Stockholm för att ta del av ett unikt program under Nobelveckan. Det anses idag vara ett av vetenskapsvärldens mest prestigefyllda arrangemang för unga forskare mellan 18-25 år och alla deltagare har blivit utvalda för sin framstående forskning på internationella vetenskapstävlingar eller av topprankade universitet. SIYSS är en del av Unga Forskare som är en rikstäckande ideell ungdomsorganisation som engagerar 7000 unga som gillar naturvetenskap, teknik och matematik. Unga Forskare erbjuder en mängd plattformar som utvecklar, inspirerar och förenar ungdomar. Verksamheterna drivs av unga, för unga.

 

Hemsida: https://ungaforskare.se/siyss/

Facebook: https://www.facebook.com/StockholmInternationalYouthScienceSeminar

 

 

För frågor och mer information vänligen kontakta:

 

Marika Mourujärvi

Projektledare

SIYSS

073 0584249

marika.mourujarvi@ungaforskare.se

 

Anna Hedlund

Generalsekreterare

Unga forskare

076 1091123

anna.hedlund@ungaforskare.se

Bild. SIYSS-deltagaren Dr Alpha Lee från University of Cambridge ska presentera sin forskning som handlar om hur man kan använda maskininlärning för att hitta nya mediciner.