Igår blev det klart att forskningslandslagets Alice Heiman och Julian Malmberg tar hem guld respektive brons i årets I-FEST2, afrikanska mästerskapen i forskning.

Totalt 1000 ungdomar med 450 projekt från 40 olika länder deltog i årets I-FEST2, och 200 projekt kvalificerade sig till finalen i helgen. Alice tävlade i kategorin Computer Science med sin egenprogrammerade AI i projektet “Using Artificial Intelligence and Algorithms for Natural Language Processing to Analyze the Emotions of Gender in Literature and Songs” och Julian tävlade i kategorin Life & Biology med sin studie om nedbrytning av organiskt material i projektet “The mystery of Bockstensmannen – A study in decomposition of organic material”.

– Det positiva med digitala event är att man kan resa världen runt från sitt rum! Det känns otroligt att få utbyta projektidéer och kultur, och att prisas med en guldmedalj gör mig ännu mer motiverad att fortsätta utvecklas, säger Alice Heiman.

– Alice och Julian avslutar forskningslandslagets tävlingsår med bravur. De har gjort en mycket fin prestation i tävlingen och visat att svenska ungdomars forskning håller hög internationell klass – stort grattis!, säger Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare.

Alice Heiman och Julian Malmberg avslutar därmed tävlingsåret 2021 för Sveriges Unga Forskningslandslag. Totalt nio medaljer och utmärkelser, från tre av fem tävlingar, blev resultatet för våra svenska delegationer under året. Sedan flera år tillbaka har det svenska forskningslandslaget återkommande tagit hem många av de stora priserna på internationella tävlingar och försvarat sin plats i världstoppen. Se listan på samtliga priser på https://ungaforskare.se/sveriges-unga-forskningslandslag/vinster/

Foto Alice Heiman: Privat

Foto Julian Malmberg: Ola Jacobsen