Pressmeddelande

2022-06-08

Nu får gymnasieungdomar äntligen möjlihet att forska på plats i universitetslabb igen. Efter två år av digitala sommarforskarskolor välkomnas sommarforskarna tillbaka till KTH och Chalmers. Här väntar roliga och spännande laborationer under ledning av universitetsstudenter.

Den 16 juni är det dags – då startar första omgången av AstraZenecas sommarforskarskola och utöver ett spännande program med laborationer och annat forskningskul på sommarlovet, erbjuds sommarforskarna en unik möjlighet till en fysisk mötesplats för att lära känna likasinnade och skapa ett nätverk för framtiden.

“Det är extra roligt att välkomna sommarforskarna tillbaka till universitetslabben i år. Vår ambition är att ge ungdomar möjlighet att utforska sitt intresse för naturvetenskap och teknik genom laborationer på plats i en inspirerande miljö“, säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare.

Sommarforskarskolan samlar cirka 100 unga teknik- och naturvetenskapligt intresserade ungdomar i åldrarna 13-16 år, som under en vecka får utmana sig själva och utveckla sitt intresse för forskning. AstraZenecas sommarforskarskola hålls i två omgångar, på KTH i Stockholm och på Chalmers i Göteborg. Unga inspireras bäst av andra unga, därför leds deltagarna av engagerade  universitetsstudenter, som inspirerar och coachar eleverna. Genom problembaserat lärande, kreativitet och tänk utanför boxen, erbjuds alla oavsett nivå en utmaning. Vägen till målet är viktigare än resultatet, och här finns varken betyg eller färdiga facit.

Sommarforskarskolan arrangeras med stöd av AstraZeneca som en del i deras satsningar för att stimulera ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.

”Det känns riktigt kul att sommarforskarskolan nu flyttar tillbaka där den hör hemma, i den inspirerande labbmiljön där unga sommarforskare kan träffas och lära sig mer om naturvetenskap och teknik. Både AstraZeneca, Life Science-branschen och hela samhället behöver fler duktiga forskare, och där ser vi sommarforskarskolan som ett fantastiskt sätt att väcka nyfikenhet och inspirera unga människor till att vilja bli forskare”, säger Freja Annamatz, presschef på AstraZeneca

Journalister är välkomna att besöka sommarforskarskolan på KTH vardagar den 16-22 juni mellan 9.00-15.00 för att träffa deltagare och handledare, samt på Chalmers den 4-8 juli mellan 9.00-15.00.

Foto: Julia Örtegren

KONTAKT & MER INFORMATION

Ansvarig på plats: Rebecka Svanberg, koordinator Unga Forskare, rebecka.svanberg@ungaforskare.se,

För frågor om sommarforskarskolan: Maria Österlund, projektledare Unga Forskare, 070 735 15 05, maria.osterlund@ungaforskare.se.
v. 26–28 Victor Svedenblad, projektledare Unga Forskare, 073 600 77 13 victor.svedenblad@ungaforskare.se

För frågor om Unga Forskare: Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare, 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.se

 

AstraZenecas Sommarforskarskola arrangeras av Unga Forskare i samarbete med AstraZeneca. Vi ger elever perspektiv på naturvetenskapens betydelse i samhället genom att utgöra en mötesplats för skola och arbetsliv. Dessutom får eleverna träffa nya kompisar och förebilder inom naturvetenskap. Sommarforskarskolan bedrivs både i Stockholm och Göteborg med totalt cirka 100 deltagare och är en del i AstraZenecas arbete för att öka ungas intresse för naturvetenskap och teknik.

https://ungaforskare.se/sommarforskarskola/

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsförbund med syfte att ge unga förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Unga Forskare grundades 1977 och engagerar årligen 8000 ungdomar genom medlemskap eller deltagande i olika verksamheter.

www.ungaforskare.se

KTH är Sveriges äldsta och största tekniska universitet. Utbildningarna är starkt kopplade till forskning och näringsliv. www.kth.se

Chalmers tekniska högskola forskar, utbildar och samverkar inom teknik, naturvetenskap, sjöfart och arkitektur, med en hållbar framtid som vision. www.chalmers.se