I helgen reser vi virtuellt till Hong Kong för tävlingen Global Youth Science and Technology Bowl. GYSTB är en samlingsplats för unga briljanta framtidshopp från hela världen inom vetenskap och innovation.

Våra fem stipendiater från Sveriges Unga Forskningslandslag 2022 kommer att bedömas av professorer från Hong Kongs främsta universitet och tävlar om priser i flera kategorier.

På lördag väntas jurydag och på söndag prisceremoni. Följ gärna prisutdelningen live i facebookgruppen som du hittar länk till i inlägget på vår facebooksida, och var med och heja fram vår delegation! Invigningsceremonin startar fredag 10 juni kl 14.00 svensk tid och du kan ta del av den genom att gå in i denna Facebookgrupp.

”Det känns otroligt roligt och en ära att få representera Sverige i GYSTB! Framför allt känns det kul att juryn såg någon form av potential i arbetet jag lagt ned bakom mitt projekt. Min första tanke när jag fick reda på att jag kommit med i landslaget var att jag inte riktigt kunde greppa det. Att en idé som var så liten för ett år sen nu finns som en rapport som ska tävla i en internationell tävling är fortfarande surrealistiskt!” /Yasmin

”Jag hade aldrig tänkt att jag kommer tävla med mitt gymnasiearbete i en internationell tävling. När jag först förstod att jag skulle tävla med mitt projekt i GYSTB kunde jag inte tro det. Jag var väldigt stolt och glad över hur långt jag hade kommit med mitt projekt och är så exalterad över att prata om mitt projekt med andra runt om i världen. Den mest utmanande delen av tävlingen är juryintervjun som jag bara får 5 minuter på mig att prata om mitt projekt. Mitt projekt har många lager och är så stort att det är svårt att sammanfatta.” /Swamini

Kolla in de digitala montrarna för våra fem tävlande projekt!

– Rotationsplacering och matematiska mönster: en experimentell undersökning av Hugo Backlund och Filip Jägersten från Victor Rydbergs gymnasium Odenplan, Stockholm. Öppna den digitala montern genom att klicka här.

– Evaluating the Inhibitory Effects of 5 Types of Beans on Trypsin/Chymotrypsin av Swamini Choudhari från Katedralskolan i Lund. Öppna den digitala montern genom att klicka här.

– Undersökning av läkemedelstillsats och transkriptionsdata för Hodgkins lymfom av Yasmin Taresh från Södra Latins gymnasium i Stockholm. Öppna den digitala montern genom att klicka här.

– Vätgasgenerator av Marcus Lord, Åva gymnasium, Stockholm. Öppna den digitala montern genom att klicka här.

Info om tävlingen:

Global Youth Science and Technology Bowl (GYSTB) arrangeras av The Hong Kong Federation of Youth Groups (HKFYG). GYSTB är en internationell tävling i kemi, biologi, fysik och ingenjörskap som lyfter ungas vetenskapliga prestationer och innovationer och erbjuder en plattform för ungdomars kreativitet och vetenskapliga utbyten. Tävlingen hålls digitalt 10-12 juni 2022.

För mer info se GYSTB:s hemsida.

Ericsson och AstraZeneca är officiella sponsorer till Sveriges Unga Forskningslandslag.