Stockholm Junior Water Prize Sweden

Anmälan för 2021 är öppen 4 januari – februari 2021.

logotyp xylem.
logotyp xylem.

Vad är Stockholm Junior Water Prize Sweden?

Stockholm Junior Water Prize Sweden (SJWP Sweden) är den svenska deltävlingen i den internationella tävlingen SJWP som anordnas av SIWI som komplement till Stockholm Water Prize. Syftet med stipendiet är att uppmuntra unga människor att engagera sig i vattenfrågor lokalt, nationellt eller globalt. Vinnaren av den svenska deltävlingen får 30 000 kronor, en plats i Sveriges Unga Forskningslandslag och representerar Sverige i den internationella tävlingen Stockholm Junior Water Prize som hålls under World Water Week i augusti.

På SJWP kommer ungdomar från runt 40 länder under fem dagar till Stockholm för att delta i ett program med en mix av vetenskap och roliga aktiviteter. Deltagarna får träffa kungligheter och blir introducerade för toppersoner inom vatten och hållbarhet från hela världen. Förstapris i Stockholm Junior Water Prize är 15 000 USD samt en glasskulptur. Ett Diploma of Excellence på 3 000 USD delas också ut.

Vem kan söka stipendiet?

Du som är mellan 15-20 år och har gjort ett projekt om livsmiljö och livskvalitet kopplat till vattenfrågor, t.e.x. vattenresurser, vattenhantering, vattenkvalitet, vattenmiljö, avloppsfrågor eller vattenskyddsfrågor kan söka stipendiet. Projektet kan utföras inom vilket ämne som helst: naturvetenskap, teknik, samhällsvetenskap, humaniora, sport, hälsa, konst, musik eller drama.

Om ni är flera som har gjort ett projekt tillsammans kan ni också delta. Om ni vinner kommer ni dock behöva utse 1-2 representanter som tävlar vidare i den internationella finalen.

Juryn för Stockholm Junior Water Prize Sweden består av representanter från akademi och näringsliv. Projekten bedöms utifrån dess vetenskapliga, miljömässiga och samhälleliga relevans för vattenfrågor, kreativitet, metod, elevernas kunskapsnivå, självständighet samt presentation. Om du har material, t.ex. en konstruktion, som hör till ditt projekt kan du få möjlighet att visa upp detta (beroende på utrymme och säkerhetsföreskrifter) i din monter på Utställningen.

Alla som deltar i Utställningen Unga Forskare och gjort ett projekt på relevant ämne är automatiskt med och tävlar om stipendiet.

Inspireras av våra blogginlägg från SJWP

Just nu: Sverige topp 12 i Vatten-VM

Sverige och Erika Eriksson från Sveriges Unga Forskningslandslag ligger just nu topp 12 i världen i det pågående VM för vattenfrågor, Stockholm...

Jonatan Persson på Stockholm Junior Water Prize

Just nu pågår Stockholm Junior Water Prize där vår stipendiat Jonatan Persson representerar Sverige bland deltagare från mer än 30 länder. Alla har...

SJWP 2018 – tack för i år

  Noa Vikman ingår i Sveriges unga forskningslandslag och deltog i den internationella tävlingen Stockholm Junior Water Prixe (SJWP)...

SJWP 2018 – äventyret fortsätter i Stockholm

  Noa Vikman ingår i Sveriges unga forskningslandslag och deltog i den internationella tävlingen Stockholm Junior Water Prixe (SJWP)...

SJWP 2018 – nu börjar äventyret

  Noa Vikman ingår i Sveriges unga forskningslandslag och deltar i den internationella tävlingen Stockholm Junior Water Prixe (SJWP)...

Pressmeddelande – Projekt om arsenik i grundvatten prisas med Svenska Juniorvattenpriset

Noa Vikman, vinnare av Svenska Juniorvattenpriset 2018. Foto: Ola Jacobsen   Stockholm 2018-03-26 Vinnaren av Svenska Juniorvattenpriset 2018...

SJWP: jurydag, prisutdelning, bankett och Panetoz

I måndags var det dags att presentera för juryn, något jag ändå sett fram emot att göra. Nervositeten försvann så fort jag började berätta. Juryn...

Andra dagen på Stockholm Junior Water Prize

Nu har SJWP dragit igång. Nedan kan du läsa Hannahs tankar om de första dagarna. Igår välkomnades alla finalister av SWJP. Representanter från the...

Hannah Bassek på Stockholm Junior Water Prize

Nu är det dags för årets upplaga av Stockholm Junior Water Prize. En tävling vars syfte är att framhäva och uppmuntra ungas intresse i vattenfrågor...

Så här söker du stipendiet

Det finns två sätt att vara med och tävla om i SJWP Sweden. Det första alternativet är att delta i Utställningen Unga Forskare där du samtidigt tävlar om mängder av andra priser.

Om du inte vill delta i Utställningen kan du även anmäla dig genom mejl till sjwpsweden@ungaforskare.se. Det går även bra att ställa frågor till denna adress.

Om du mejlar in din ansökan ska den innehålla:

^

Projektrapport eller sammanfattning

Projektrapporten behöver inte vara färdig utan du kan skicka in så långt du hunnit med den. Vill du istället för rapport skicka in en sammanfattning bör den skrivas enligt den här mallen.

^

Information om dig/er som gjort projektet

  • Namn på dig/er som gjort projektet
  • Om ni är en grupp: Vilka av er som ni utsett till representanter (1-2 personer). OBS! Detta gäller alltså om ni är 3 eller fler i projektgruppen.
  • E-postadresser (till alla)
  • Telefonnummer (till alla)
  • Födelsedatum: år, månad, dag (till alla)
  • Skola och ort

Den nationella finalen

Juryn beslutar vilka projekt som får ställa ut i digital monter på Digitala Utställningen Unga Forskares finalvecka 22-29 mars.

På utställningsdagarna får varje projekt en egen digital monter (där man presenterar sitt projekt i med text, bild och film), varje projekt intervjuas av juryn via videosamtal och du får digitalt möta unga finalister från hela Sverige. Dessutom tar du del av spännande vetenskapsföreläsningar online. Veckan avslutas med en prisceremoni-film 29 mars där vi delar ut priser och utser Sveriges Unga Forskningslandslag. Vinnarprojektet för Stockholm Junior Water Prize Sweden får 30 000 kr samt en tävlingsplats i den internationella finalen Stockholm Junior Water Prize i Stockholm 2021 (brukar vara i augusti månad).
Stockholm Junior Water Prize innehåller fem fullspäckade dagar med utställning, sociala aktiviteter, finmiddag och nya vänner från hela världen.

Om du går vidare till finalen kommer du att få skicka in din färdiga projektrapport. I den projektrapporten ska det framgå i vilken utsträckning du/ni fått utomstående hjälp från t.ex. ett universitet eller sommarforskarskola. Du får veta om du fått en finalplats i början av mars. Du ska skicka in din fullständiga projektrapport till oss senast den 4 mars.

För deltagande i finalen har vi en deltagaravgift på 500 kr per person. Avgiften betalas vanligen av skolan. Förbered redan nu din skola på detta. Avgiften inkluderar aktiviteter under hela finalveckan. 

Andra chansen – för dig som deltar i Utställningen 

Du som deltar med ditt projekt i Digitala Utställningen Unga Forskare kommer att få delta i en första uttagning och i en semifinal (en andra uttagning) innan du går vidare till final. Om du skulle bli utslagen i den första uttagningen eller på semifinalen, har du möjlighet till en extra chans att få en finalplats. Om vår jury anser att ditt projekt är bland de bästa vattenprojekten som skickats in, kommer du att få en plats i finalen. Du har då fortfarande chans att vinna Stockholm Junior Water Prize Sweden – men inte övriga priser som delas ut i Digitala Utställningen Unga Forskare. Men du får självklart ta del av hela finalveckans alla aktiviteter online precis som alla andra finalister!

Du får veta om du vunnit en finalplats genom andra chansen i början av mars.