Stipendier för gymnasiet

 

Forska på MIT i Boston: Research Science Institute, RSI

Du som går andra året på gymnasiet kan ansöka om att delta i det internationella forskningsprogrammet RSI på Massachusetts Institute of Technology i Cambridge, USA, den 21 juni till 1 augusti 2020. Programmet omfattar sex veckors forskning och teoretiska studier inom valfritt ämne. Programmet är mycket prestigefyllt och det är hög konkurrens om platserna.

Vem kan söka stipendiet?

Stipendiet delas ut till elever som utmärkt sig genom framstående prestationer i och utanför skolan inom de naturvetenskapliga, tekniska och matematiska ämnena, visat prov på utomordentliga ledaregenskaper samt stor potential att kunna genomföra forskning och bli en framtida ledare inom STEM (science, technology, engineering, and mathematics). Stipendiaterna utses av en jury av forskare och näringslivsrepresentanter. Sökande ska vara medlem i Unga Forskare vid tiden för ansökan och vid tiden för resan samt gå i andra året på gymnasiet vid tiden för ansökan.

Sprid affischen

Är du lärare och vill tipsa dina elever om RSI? Ladda ner och skriv ut vår affisch!

Ansökan

Ansök till RSI 2020 nu! Sista inlämningsdatum är 6 januari kl 23.59. Kom i håg att vara ute i god tid med din ansökan och vänta inte till sista stund med att skicka in den. Dubbelkolla att du har alla bilagor som ansökan kräver. Saknar du betyg för 3 terminen på gymnasiet, behöver du skicka in intyg eller prelimära betyg för denna termin. Utan detta kan inte juryn göra en rättvis bedömning av din ansökan. Skicka även in slutbetyg för högstadiet. Var ute i god tid så att du har all information som behövs eftersom det är jullov och helger i anknytning till sista anmälningsdag.

Instruktioner för ansökan

Ansökningsformulär del 1

Ansökningsformulär del 2

Applicant releases and affirmations

Läs mer om formalia kring ansökan.

 

 

Ofullständig ansökan

Ofullständiga ansökningar kommer ej behandlas. Saknas information eller dokument som behövs för en fullständig ansökan enligt instruktion och formulär kommer den ej behandlas. Sena ansökningar accepteras ej.  Ansökan från icke-medlem behandlas ej.

Besked 

Besked kommer senast 12 mars. Var förberedd på att kunna leverera ansökan till CEE innan dess.

Angående medlemskap i Unga Forskare: 

När din ansökan kommit in görs en kontroll i medlemssystemet att du är medlem i Unga Forskare vid tiden för ansökan. Vänd dig till din förening för att säkerställa att dina medlemsuppgifter finns i medlemssystemet och är korrekta. Kom ihåg att medlemskapet ska förnyas varje år så om du var medlem 2019 behöver du aktivt förnya det för 2020. Kontrollera att föreningen du är medlem i är ansluten till Unga Forskare samt att de uppdaterar medlemskapet för 2020 senast den 6 januari 2020.

OBS! Kansliet svarar inte på mail mellan 21 december – 6 januari.

Reseberättelser 2019:

Erik Göransson och Hugo Hamilton forskade på MIT i somras. Läs deras spännande reseberättelser:

I år fick jag möjligheten att ge upp mitt sommarlov för att forska inom fysiken under sex veckor på MIT i USA, som en del av 2019 års Research Science Institute (RSI). Att vara ledig är ju trevligt, men att faktiskt få bidra till naturvetenskapen som jag förälskat mig i… Läs mer här.

Jag heter Hugo Hamilton, är sjutton år och kommer från Stockholm. I somras kunde jag tack vare Unga Forskare delta i forskarprogrammet RSI – Research Science Institute – vid MIT i Boston. Tillsammans med 79 andra gymnasielever från hela världen fick jag möjlighet att forska bl a på Harvard Medical School… Läs mer här.

 

 

Stockholm Junior Water Prize Sweden (Svenska Juniorvattenpriset)

Du som är mellan 15 och 20 år och gjort ett projekt om vatten kan tävla om Stockholm Junior Water Prize Sweden, SJWP Sweden, som består av 30 000 kr samt en plats i den internationella finalen som hålls i Stockholm 2021 (oftast i slutet av augusti). Anmälan öppnar 4 januari 2021. Det finns två sätt att tävla:

 

  • Mejla in ditt projekt till sjwpsweden@ungaforskare.se

 

eller

 

 

Du kan välja på att skicka in din projektrapport (antingen en helt färdig eller så långt du hunnit med den), eller en sammanfattning av ditt projekt som du skriver enligt vår mall för projektsammanfattning.

 

 

 

Läs mer om hur du gör för att vara med i tävlingen: Så tävlar du om Stockholm Junior Water Prize Sweden 2021 (PDF)

 

 

Ladda ner affischen: Stockholm Junior Water Prize affisch 2021 

 

Hur är det att vara Sveriges representant på den internationella tävlingen Stockholm Junior Water Prize? Läs bloggen av Noa Vikman (vinnare 2018) och Marina Pletonen (reseledare):

 

 

 

Noa Vikman, vinnare av Svenska Juniorvattenpriset 2018.

 

 

 

 

 

 

Stipendier inom Utställningen Unga Forskare

 

För att kunna vinna något av stipendierna som ligger inom Utställningen Unga Forskare måste du delta i tävlingen. Mer om Utställningen Unga Forskare och info om stipendierna hittar du här. 

 

Per Walléns minnesfond

 

Per Walléns minnesfond har instiftats för att hedra minnet av Per Wallén som fortfarande var aktiv i Unga Forskare då han avled 2002. Per hade alltid nya konstruktionsprojekt på gång, och fondens medel kan sökas av andra som vill göra egna konstruktioner. Konstruktionsprojektet ska vara i Pers anda; det ska grundas på nyfikenhet och kreativitet och en vilja att utforska världen. Maximalt stipendiebelopp är 1 500 kronor per projekt.

 

Vem kan söka stipendiet?

 

Bidrag kan sökas ur fonden av både enskilda medlemmar och föreningar i Förbundet Unga Forskare.

 

Ansökan

 

Ansökan sker löpande under året. Ansökan skall innehålla en kort presentation av dig själv tillsammans med en beskrivning av projektet du ska göra samt information om vad pengarna ska användas till. Skicka även med bevis på medlemskap i Unga Forskare (medlemskap krävs för att kunna tilldelas stipendiet). Ansökan skickas till stipendier@ungaforskare.se

 

 

 

Frågor?

 

Frågor om stipendierna kan ställas till stipendier@ungaforskare.se