Undervisningsmaterial:

För dig som tittar på live stream av seminariet

SIYSS (Stockholm International Youth Science Seminar) är ett vetenskapligt seminarium som anordnas av Unga Forskare samtidigt som nobelveckan i december varje år. Syftet med SIYSS är att inspirera unga inom naturvetenskap, teknik och forskning. Vanligtvis deltar 25 av världens mest framstående unga forskare  i SIYSS, i år är det 13 deltagare.

Under huvudevenemanget, SIYSS-seminariet, visar de upp och berättar om sina forskningsprojekt inför en stor publik av gymnasieelever. Under seminariet får gymnasieeleverna lyssna till presentationer som hållsav de unga forskarna. Utöver detta hålls intressanta paneldiskussioner mellan de unga forskarna och andra gäster verksamma inom forsknings- och företagsvärlden.

SIYSS är ett uppskattat event och ett intresseväckande och spännande inslag i den ordinarie undervisningen, inte minst i naturvetenskap- och engelskundervisningen. Tanken är också att eventet ska inspirera eleverna till och förbereda dem inför det kommande gymnasiearbetet.

Nivån på SIYSS-seminariet kan ibland upplevas som avancerad för gymnasieeleverna. Som lärare kan det vara bra att förbereda eleverna på att de deltagande forskarna som nominerats till SIYSS har gjort det just på grund av att de utmärkt sig särskilt i sin förträfflighet och kompetens inom sina respektive områden. Erbjud gärna era elever att diskutera och ställa frågor i klassrummet efter seminariet om det är något som de inte riktigt förstår. Tanken är inte att svårighetsgraden ska avskräcka eleverna, utan snarare att mötet med forskarna ska inspirera och leda till nya idéer hos eleverna!

SIYSS DIGITAL 2020

Guiden till SIYSS undervisningsmaterial 2020: I år är seminariet helt digitalt vilket innebär att alla moment i lärarmaterialet inte är relevanta. Vi har därför skapat en guide för att du som lärare med enkelhet ska kunna navigera i materialet. Undervisningsmaterialet i sin helhet hittar du här till höger, klicka på “Ladda ner materialet”.

Extramaterial SIYSS DIGITAL 2020: Vi har även skapat extramaterial till de rapporter som deltagarna har skrivit i år.

Gå till SIYSS DIGITAL 2020: Här hittar du allt du behöver inför, under och efter årets seminarium, bla.:

  • Streamingen
  • Abstracts och rapporter för 2020
  • Schema

Utskriftsvänliga bilagor