Finalen

4 april – 7 april 2022

De 55 bästa projekten från hela landet går vidare till finalen 4 april-7 april. Vi börjar med en digital invigning och digitala juryintervjuer. Du får dessutom presentera ditt projekt i en digital monter och svara på frågor från elever online. Den digitala starten övergår till en fysisk träff på Södertälje Science Park där du träffar de andra finalisterna, tar del av spännande föreläsningar samt en mindre fysisk utställning. Du behöver vara tillgänglig under jurydagar 4-5 april samt fysisk träff i Södertälje 6-7 april (du behöver alltså se till i förväg att du kan få ledigt från skolan). Finalen avslutas med en prisceremoni 7 april på Södertälje Science Park där vi delar ut priser till ett värde av över 500 000 kr och utser Sveriges Unga Forskningslandslag.

I år firar vi 60-årsjubileum för Utställningen Unga Forskare och finalen kommer bland annat bjuda på föreläsning av Anders Brahme som var med för 60 år sedan på den allra första utställningen då det begav sig. Finalens tema är Sustainable futures- Life Science och Framtidens teknik och vi kommer bland annat ha föreläsningar inom detta tema. I samband med finalen kommer du även ta del av fadderaktiviteter under temat 60 år av forskningsgenombrott.

För besökare och skolor erbjuder vi en digital finalutställning som öppnar 4 april där klassen kan hämta projektidéer, inspiration och ställa frågor till utställarna. Vi erbjuder också inspiration från företag och lärosäten i form av digitala föreläsningar och monterpresentationer av forskning till stöd för undervisningen i gymnasiearbetet och natur- och teknikämnen. Här kommer du kunna lära dig mer om aktuell, banbrytande forskning och ladda ner en mängd tillhörande projektförslag för gymnasiearbetet.

Vi erbjuder även en fysisk monterutställning som är öppen för skolor och allmänhet 6 april kl 14.00-16.00. OBS föranmälan krävs till tanya.mineur@sscp.se.

Måndag 4 april

Digital invigning för finalister

Digitala juryintervjuer

Digital föreläsning och sociala aktiviteter digitalt med faddrar

Tisdag 5 april

Digitala juryintervjuer

Digital föreläsning

Aktiviteter digitalt med faddrar

Onsdag 6 april

Resa till Södertälje

Monterutställning

Fadderaktiviteter

Finalmiddag

Torsdag 7 april

Föreläsningar

Fadderaktiviteter

Prisceremoni på Södertälje Science Park

Besöka finalen

Den digitala finalutställningen öppnar 4 april för skolklasser, allmänhet, vänner och familj som vill ta del av projektutställningen.

Ni kan även besöka finalen fysiskt i samband med finalisternas monterutställning 6 april kl 14.00-16.00 Föranmälan görs till tanya.mineur@sscp.se.

För dig som gått vidare till final

Nya upplevelser och nätverk

Under finalveckan får du som finalist digitalt jury, allmänhet och besökande klasser, och ta del av 100 andra duktiga gymnasieelevers projekt från hela landet. På plats i Södertälje får du möta universitet som ligger i framkant inom forskning och utveckling. Du får ta del av våra sociala aktiviteter och blir del i Utställningens alumniförening.

Digital finalutställning

I finalen får du presentera projektet i en digital monter. Du kommer att få spela in en kort film som visas i montern samt visa poster, bilder, foton och rapport. Du får också svara på frågor från besökare via en frågefunktion. Montern spelar stor roll för att väcka intresse hos besökare och är ett hjälpmedel för att presentera vad du gjort. Försök göra din monter både tydlig och inbjudande att titta på. Visa gärna material, prylar och annat roligt. Om du har gjort ett avancerat projekt med svåra begrepp eller teorier bör du försöka förklara på ett enkelt sätt för besökare. Den presentationen bör alltså vara enklare än den du riktar till juryn. Tänk på att en yngre elev som saknar förkunskaper inom ditt område ska kunna förstå. Elever besöker ofta utställningen för att inspireras och få egna idéer inför framtida projekt, och då är det viktigt att de förstår vad du har gjort!

Finaljuryn

Vår finaljury består av ca 30 forskare med expertkunskaper inom alla discipliner inom naturvetenskap, teknik och matematik. De läser alla projektrapporter och ställer utmanande och tankeväckande frågor till finalisterna och ger kloka råd på vägen till nästa steg i forskningen, inför framtiden eller bara inför slutinlämningen till skolan. Många av våra forskare kommer från Sveriges Unga Akademi (SUA) som representerar ett urval av de bästa yngre forskarna i Sverige. SUA bildades på initiativ av Kungliga Vetenskapsakademien och arbetar bland annat med att föra ut forskning till unga. För finalisterna är det extra roligt att få träffa forskare som ligger nära dem själva i ålder!

Boende

Vi bor tillsammans på Quality Hotel Park i Södertälje. På morgonen serveras frukost. Om du har några särskilda behov kring boende så kontakta oss eller ange det i finalanmälan så ska vi göra vårt yttersta för att tillgodose det.

Klädkod

Vi rekommenderar klädkod kavaj på prisceremonin och avslutningsmiddagen vilket innebär kostym, knälång klänning, kjol, byxdress eller motsvarande. Kom i det du känner dig fin och bekväm i. Klädkoden under den fysiska monterutställningen är business casual.

Faddergrupper

Varje finalist ingår i en av åtta faddergrupper. Varje grupp har en fadder håller i sociala aktiviteter digitalt och ger information om vad som sker under dagarna.

Äventyret fortsätter!

Veckan avslutas med en prisceremoni där vi delar ut priser för en halv miljon kronor. Ta del av priser och platser i världens största utställningar, tävlingar, forskningsläger och vetenskapsforum för unga. Genom Utställningen kan du bli en del av Sveriges Unga Forskningslandslag och få tävla för Sverige i någon av världens största vetenskapstävlingar!

Tidigare års talare och prisutdelare har varit HKH Kronprinsessan Victoria, dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt, forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, astronauten Christer Fuglesang, naturfotografen Mattias Klum och många andra kända namn från akademi, näringsliv och politik.

Hitta till Södertälje Science Park

Södertälje Science Park ligger på Kvarnbergagatan 12 i Södertälje, vid Astrabacken. Åker du med tåg (SJ med flera på stambanan) så kommer du till Södertälje Syd. Därifrån går det bussar (754, 755 och 788) som stannar vid Astrabacken.

Montern

Under eftermiddagen den 6 april kommer ni att hålla i en fysisk monterutställning på Södertälje Science Park. Detta är en öppen tillställning där allmänheten är inbjuden att beskåda och inspireras av ditt projekt. Tänk att en snygg, välgjord monter och en väl förberedd presentation ger ett bra och professionellt intryck! Var därför förberedd med material som kan hängas upp på montern. 

  • Varje projekt får alltså en vägg på 1×1.2m samt en vägg åp 0.5×1.2m. OBS montermåtten kan skilja något.
  • Varje projekt kan hänga upp A2 posters vertikalt på den fysiska montern, samt mindre saker som bilder mm. Ange därför i finalistanmälan vilken poster ni vill hänga upp. Dessa kommer printas ut av Södertälje Science Park så ni behöver ej tänka på utskrift av er poster.
  • Minimumkrav är att varje projekt har förberett minst 1 A2-poster.