Finalen

8 april – 11 april 2024

De 55 bästa projekten från hela landet går vidare till finalen 8-11 april.

För besökare och skolor erbjuder vi en digital finalutställning som öppnar 8 april där klassen kan hämta projektidéer, inspiration och ställa frågor till utställarna.

Vi erbjuder även en fysisk monterutställning som är öppen för skolor och allmänhet 10 april kl 13.30-15.30 på Södertälje Science Park, Kvarnbergag. 12. OBS föranmälan krävs gällande skolklasser och större grupper till paula.langoe@ungaforskare.se

Det finns en finalavgift för varje finalists medverkan på finalen som är en subventionerad kostnad som syftar till logi, kost och aktiviteter under veckan. Avgiften är för närvarande 1900 kr per person och skolan brukar betala den.

 

Måndag 8 april

Digital invigning för finalister

Digitala juryintervjuer

Digital föreläsning och sociala aktiviteter digitalt med faddrar

Digital finalutställning öppnar

Tisdag 9 april

Digitala juryintervjuer

Resa till Södertälje

Aktiviteter

Onsdag 10 april

Workshop och föreläsningar

Monterutställning

Fadderaktiviteter

Finalmiddag

Torsdag 11 april

Föreläsningar och studiebesök

Fadderaktiviteter

Prisceremoni på Södertälje Science Park

Besök finalen

Den digitala finalutställningen öppnar 8 april för skolklasser, allmänhet, vänner och familj som vill ta del av projektutställningen.

Ni kan även besöka finalen fysiskt i samband med finalisternas monterutställning 10 april kl 13.30-15.30. Föranmälan görs till paula.langoe@ungaforskare.se

För dig som gått vidare till final

Nya upplevelser och nätverk

Under finalveckan får du som finalist digitalt jury, allmänhet och besökande klasser, och ta del av 100 andra duktiga gymnasieelevers projekt från hela landet. På plats i Södertälje får du möta universitet som ligger i framkant inom forskning och utveckling. Du får ta del av våra sociala aktiviteter och blir del i Utställningens alumniförening.

Digital finalutställning

I finalen får du presentera projektet i en digital monter. Du kommer att få spela in en kort film som visas i montern samt visa poster, bilder, foton och rapport. Du får också svara på frågor från besökare via en frågefunktion. Montern spelar stor roll för att väcka intresse hos besökare och är ett hjälpmedel för att presentera vad du gjort. 

Finaljuryn

Vår finaljury består av cirka 30 forskare med expertkunskaper inom alla discipliner inom naturvetenskap, teknik och matematik. De läser alla projektrapporter och ställer utmanande och tankeväckande frågor till finalisterna och ger kloka råd på vägen till nästa steg i forskningen, inför framtiden eller bara inför slutinlämningen till skolan. 

Boende

Vi bor tillsammans på ett hotell i centrala Södertälje med gångavstånd till Södertälje Science Park. På morgonen serveras frukost. Om du har några särskilda behov kring boende så kontakta oss eller ange det i finalanmälan så ska vi göra vårt yttersta för att tillgodose det.

Klädkod

Vi rekommenderar klädkod kavaj på prisceremonin och avslutningsmiddagen vilket innebär kostym, knälång klänning, kjol, byxdress eller motsvarande. Kom i det du känner dig fin och bekväm i. Klädkoden under den fysiska monterutställningen är business casual.

Faddergrupper

Varje finalist ingår i en av åtta faddergrupper. Varje grupp har en fadder håller i sociala aktiviteter digitalt och ger information om vad som sker under dagarna.

Äventyret fortsätter!

Veckan avslutas med en prisceremoni där vi delar ut priser för en halv miljon kronor. Ta del av priser och platser i världens största utställningar, tävlingar, forskningsläger och vetenskapsforum för unga. Genom Utställningen kan du bli en del av Sveriges Unga Forskningslandslag och få tävla för Sverige i någon av världens största vetenskapstävlingar!

Tidigare års talare och prisutdelare har varit HKH Kronprinsessan Victoria, dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt, forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, astronauten Christer Fuglesang, naturfotografen Mattias Klum och många andra kända namn från akademi, näringsliv och politik.

Hitta till Södertälje Science Park

Södertälje Science Park ligger på Kvarnbergagatan 12 i Södertälje, vid Astrabacken. Åker du med tåg (SJ med flera på stambanan) så kommer du till Södertälje Syd. Därifrån går det bussar (754, 755 och 788) som stannar vid Astrabacken.

Montern

Under eftermiddagen den 10 april kommer ni att hålla i en fysisk monterutställning på Södertälje Science Park. Detta är en öppen tillställning där allmänheten är inbjuden att beskåda och inspireras av ditt projekt. Tänk att en snygg, välgjord monter och en väl förberedd presentation ger ett bra och professionellt intryck! Var därför förberedd med material som kan hängas upp på montern. 

  • Varje projekt får en monter som består av en vikvägg. På denna får du/ni plats med 1 stående A2-poster. 
  • I finalanmälan laddar ni upp er poster, dessa kommer printas ut av Södertälje Science Park så ni behöver ej tänka på utskrift av er poster. Om ni vill och i mån av plats får ni även själva skriva ut mindre bilder och sätta upp som dekoration kring postern.