Sveriges unga forskningslandslag 2018 utsågs på finalen av Utställningen Unga Forskare. 

 

Besök finalen

Finalen arrangeras på Tekniska museet och utställningen är öppen 27-28 mars 2019. Det är fri entré till utställningen och aktiviteter som hör till utställningen för alla föranmälda besökare. (Länk till föranmälan av skolklasser uppdateras senare.)

Förbered dig genom att titta igenom projekten i finalkatalogen. Här finns finalkatalogen från 2018.

Ladda också ner vår lista på bra frågor dina elever kan ställa när de besöker Utställningen.

På Tekniska museet finns ett matsäcksrum med ca 50-60 platser. Dessa kan dock bli fullsatta kring lunchtid.

Du som besökare kan rösta på Publikens pris, delta i en quiz med chans att vinna biobiljetter samt bli medlem i Unga Forskare. Här kan du läsa med om vad du får som medlem.

   

Öppna föreläsningar för klasser

Vi erbjuder gymnasieklasser att ta del av öppna inspirationsföreläsningar i samband med besöket på finalen. Vi har ett antal forskarföreläsare från Transfer.nu som är yrkesverksamma inom forskning och näringsliv. Vi erbjuder också ett pass för årskurs 1 och 2 om hur man lyckas med sitt gymnasiearbete, samt en scenpresentation av några utvalda finalister som berättar om hur de har genomfört sina gymnasiearbeten.

Klasser som anmäls till öppna föreläsningar behöver inte även anmäla sig via det vanliga besöksformuläret ovan, utan får automatiskt gratis inträde även till utställningen. Drop-in för enskilda besökare i mån av plats. Anmälan för klasser har nu stängt.

Föredrag med ett av projekten som vann Unga Forskares inspirationspris 2018.

 

Exempel – schema 2018

Programmet för 2019 uppdateras senare, men som inspiration finns här schemat från 2018.

21 mars10.10-10.50Lyckas med ditt gymnasiearbete! med Unga Forskare
 11.00-11.40Presentation av utvalda finalprojekt. Finalister berättar om hur de arbetat med sina gymnasiearbeten och ger sina bästa tips.
 12.00-12.40Forskarföreläsning. Torbjörn Trångteg. Vad gör en kemist i framtiden? Vilka nya uppgifter står kemister inför? Vad betyder sammansmältningen av fysik, kemi, biologi och medicin? Vad kommer kvantfysik, kvantkemi och kvantbiologi att få för betydelse?
 13.00-13.40Forskarföreläsning. Katarina Stensson, doktorand i kvantoptik på KTH: Kvantmysteriet. Hur kan Schrödingers katt vara både död och levande samtidigt? Vad är egentligen kvantfysik, och varför är det så svårt, till och med för vetenskapsmän och -kvinnor, att förstå? Tillsammans försöker vi hitta det bästa sättet att lösa de svåraste problemen vi träffar på, i vetenskapen och i vår vardag.
22 mars10.10-10.50Forskarföreläsning. Robert Johnson, AstraZeneca. Läkemedelsutvecklingens då och nu. Överraskningar och vändningar i den interaktiva processen att utveckla nya läkemedel.
 11.00-11.40Forskarföreläsning. Danwei Tran Luciani, doktorand i design på Linköpings universitet: Hur utvecklar designers sina idéer och finns det ett recept på innovation? Danwei presenterar en designprocess som kan appliceras på allt från utveckling av webbsidor och mobilappar till VR-miljöer och tjänster med artificiell intelligens. Många tips och praktiska exempel utlovas på vägen!

 

Hitta till Tekniska museet

För att åka till Tekniska museet (Museivägen 7) från Stockholm Central, ta buss 69 (mot Blockhusudden) eller 69K (mot Kaknästornet). Kliv av på hållplats Museiparken. I entrén finns representanter från Unga Forskare för att guida er vidare.

Passa gärna även på att se Tekniska museets övriga utställningar, mer information finns på Tekniska museets hemsida!