Finalen

Datum för 2021 kommer snart!

Välkommen till SM i forskning – finalen av Utställningen Unga Forskare! 

På finalen får våra 55 finalistprojekt under en inspirerande vecka ställa ut sitt projekt för allmänheten och en professionell jury på Tekniska museet i Stockholm, delta i specialutformade föreläsningar, gå på studiebesök, delta i den spexiga avslutningsmiddagen samt träffa 100 likasinnade gymnasieungdomar från hela Sverige. Dessutom är de med och tävlar om en plats i Sveriges Unga Forskningslandslag och prestigefyllda priser till ett totalt värde av över 500 000 kronor.

Måndag 30 mars

Ankomst

Introduktion

 

Tisdag 31 mars

Invigning

Utställning

Studiebesök

Onsdag 1 april

Utställning

Jurybedömning

Föreläsningar

Torsdag 2 april

Prisutdelning

Avslutningsmiddag

 

Fredag 3 april

Hemfärd

 

 

För dig som gått vidare till final

Nya upplevelser och nätverk

Under finalveckan får du som finalist möta jury, allmänhet, besökande klasser och förstås 100 andra duktiga gymnasieelever från hela landet. Du deltar i studiebesök på företag och universitet som ligger i framkant inom forskning och utveckling. Tidigare år har vi bland annat besökt Rymdplasmalabbet på KTH och SciLifeLab. Du tar del av föreläsningar om aktuell vetenskap, träffar representanter från några av Sveriges bästa universitet och högskolor, knyter mängder av kontakter och får säkerligen vänner för livet. Samt blir du en del av Utställningens alumniförening.

Montern

På Tekniska museet får varje projekt en monter där man kan sätta upp plansch, lägga fram material etc. Monterdimensionerna visas i figuren nedan. Måtten på bakre väggen (ovanför bordet) är bredd: 125 cm, höjd: 121 cm. Måtten på sidoväggarna är bredd: 62 cm, höjd: 121 cm. OBS! Måtten kan variera något

Tänk på att en snygg, välgjord monter och en väl förberedd presentation ger ett bra och professionellt intryck! Om du har möjlighet blir det alltid snyggast att trycka upp planschen på tryckeri.

Boende

Vi bor på Biz Apartments Gärdet som ligger på gångavstånd från Tekniska museet. Lakan och handduk ingår. Varje morgon serveras frukost. Om du har några särskilda behov kring boende så kontakta oss eller ange det i finalanmälan så ska vi göra vårt yttersta för att tillgodose det.

Faddergrupper

Varje finalist ingår i en av åtta faddergrupper. Varje grupp har en fadder som guidar finalisterna vid resor genom Stockholm och håller er informerade om vad som sker under dagarna. 

Klädkod

Vi rekommenderar klädkod kavaj på prisceremonin och avslutningsmiddagen vilket innebär kostym, knälång klänning, kjol, byxdress eller motsvarande. Kom i det du känner dig fin och bekväm i.

Under resten av finalen gäller ingen särskild klädkod.

Besöka finalen

Familj och vänner som vill besöka Utställningen behöver inte betala avgift till museet om de enbart besöker Utställningen.

Skolklasser som vill besöka kommer också in gratis och kan dessutom anmäla sig till våra öppna föreläsningar. Där får ni inspiration och hjälp att lyckas med era gymnasiearbeten.

Mer info och anmälan finns här

Vi tar dig vidare ut i världen!

Veckan avslutas med en prisceremoni där vi delar ut priser för en halv miljon kronor. Ta del av priser och stipendieresor till världens största utställningar, tävlingar, forskningsläger och vetenskapsforum för unga. Genom Utställningen kan du bli en del av Sveriges Unga Forskningslandslag och få tävla för Sverige i någon av världens största vetenskapstävlingar!

Tidigare års talare och prisutdelare har varit HKH Kronprinsessan Victoria, dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt, forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, astronauten Christer Fuglesang, naturfotografen Mattias Klum och många andra kända namn från akademi, näringsliv och politik.

Finaljuryn

Vår finaljury består av ca 30 forskare med expertkunskaper inom alla discipliner inom naturvetenskap, teknik och matematik. De läser alla projektrapporter och ställer utmanande och tankeväckande frågor till finalisterna och ger kloka råd på vägen till nästa steg i forskningen, inför framtiden eller bara inför slutinlämningen till skolan. Många av våra forskare kommer från Sveriges Unga Akademi (SUA) som representerar ett urval av de bästa yngre forskarna i Sverige. SUA bildades på initiativ av Kungliga Vetenskapsakademien och arbetar bland annat med att föra ut forskning till unga. För finalisterna är det extra roligt att få träffa forskare som ligger nära de själva i ålder!

Presentera ditt projekt

Träna in en kort förklaring/pitch på ca 1 min av projektet som lämpar sig för besökare. Det bör vara övergripligt och lättförståeligt och behandla vad ni har undersökt, varför det är intressant eller viktigt, vad ni använt för metod och vad ni fått för resultat. Försök vara inspirerande och inbjudande när ni pratar med besökare, och ingående när ni pratar med juryn.

Hitta till Tekniska museet

Det enklaste sättet att ta sig från T-centralen till Tekniska museet är buss 69 mot Blockhusudden eller buss 69K mot Kaknästornet och gå av vid hållplatsen Museiparken som ligger precis bredvid museet.

För finalisterna kommer vi ha två faddrar som möter upp er på centralen under ankomstdagen.