Finalen i Stockholm

Finalveckan av Utställningen Unga Forskare 2020 hålls på Tekniska museet i Stockholm. Här samlas Sveriges allra skarpaste gymnasieelever med välgjorda och spännande projekt. Våra 55 finalistprojekt ställer ut öppet för allmänheten på Tekniska museet 30-31 mars. Kom och besök utställningen och ta del av inspirerande föreläsningar! Det är fri entré och vi välkomnar skolklasser och andra nyfikna!  

Nya upplevelser och nätverk

Under finalveckan får du som finalist möta jury, allmänhet, besökande klasser och förstås 100 andra duktiga gymnasieelever från hela landet. Du deltar i studiebesök på företag och universitet som ligger i framkant inom forskning och utveckling. Tidigare år var vi bland annat besökt Rymdplasmalabbet på KTH och SciLifeLab. Du tar del av föreläsningar om aktuell vetenskap, träffar representanter från några av Sveriges bästa universitet och högskolor, går på vår avslutningssittning och högtidliga prisutdelning, knyter mängder av kontakter och får säkerligen vänner för livet. Du erbjuds även en plats i Utställningens alumnnätverk.

 

Vår finaljury

Vår finaljury består av ca 30 forskare med expertkunskaper inom alla discipliner inom naturvetenskap, teknik och matematik. De läser alla projektrapporter och ställer utmanande och tankeväckande frågor till finalisterna och ger kloka råd på vägen till nästa steg i forskningen, inför framtiden eller bara inför slutinlämningen till skolan. Många av våra forskare kommer från Sveriges Unga Akademi (SUA) som representerar ett urval av de bästa yngre forskarna i Sverige. SUA bildades på initiativ av Kungliga Vetenskapsakademien och arbetar bland annat med att föra ut forskning till unga. För finalisterna är det extra roligt att få träffa forskare som ligger nära de själva i ålder!

Vi tar dig vidare ut i världen!

Veckan avslutas med en prisceremoni där stipendieresor till världens största utställningar, forskningsläger och vetenskapsforum för unga delas ut. Genom Utställningen kan du bli en av de som får representera Sverige i internationella vetenskapstävlingar. Vi delar även ut en lång rad andra priser, bland annat Svenska Juniorvattenpriset på 30 000 kr. Tidigare års talare och prisutdelare har varit HKH Kronprinsessan Victoria, dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt, forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, astronauten Christer Fuglesang, naturfotografen Mattias Klum och många andra kända namn från akademi, näringsliv och politiken.