Finalen

22 mars – 29 mars 2021

yngreVälkommen till SM i forskning – finalen av Utställningen Unga Forskare! 

De 55 bästa projekten från hela landet går vidare till finalen 22-29 mars. Nu får du presentera ditt projekt i en digital monter på Unga Forskares hemsida för besökare från hela Sverige och ta del av pass och sociala aktiviteter online. För besökare och skolor erbjuder vi ytterligare öppna föreläsningar till stöd för undervisningen i gymnasiearbetet och natur- och teknikämnen. Besökare får också titta på finalprojekten, ställa frågor till utställarna, och möta våra samarbetsuniversitet och högskolor. Du behöver vara tillgänglig under jurydagar 22-24 mars samt digitala events dagtid 25-26 mars och för sociala aktiviteter på kvällar 25-26 mars (du behöver alltså se till i förväg att du kan få ledigt från skolan). Föreläsningarna och utställningen når du via det det digitala programmet på vår hemsida. Finalen avslutas med en prisceremoni 29 mars där vi delar ut priser till ett värde av över 500 000 kr och utser Sveriges Unga Forskningslandslag.

Måndag 22 mars

Digital invigning för finalister

Juryintervjuer

Tisdag 23 mars

Juryintervjuer

Onsdag 24 mars

Juryintervjuer

Torsdag 25 mars

Sociala aktiviteter digitalt för finalister

Fredag 26 mars

Virtuellt besök på CERN, världen största partikelfysiklaboratorium. Sociala aktiviteter.

Måndag 29 mars

Digital prisutdelningsfilm

För dig som gått vidare till final

Nya upplevelser och nätverk

Under den digitala finalveckan får du som finalist digitalt möta jury, allmänhet och besökande klasser, och ta del av 100 andra duktiga gymnasieelevers projekt från hela landet. Du får digitalt möta företag och universitet som ligger i framkant inom forskning och utveckling. Du får ta del av våra sociala aktiviteter online och blir del i Utställningens alumniförening.

Digital monter

I finalen får du presentera projektet i en digital monter. Du kommer att få spela in en kort film som visas i montern, samt visa poster, bilder, foton och abstract. Du får också svara på frågor från besökare via en frågefunktion. Montern spelar stor roll för att väcka intresse hos besökare och är ett hjälpmedel för att presentera vad du gjort. Försök göra din monter både tydlig och inbjudande att titta på. Visa gärna material, prylar och annat roligt. Om du har gjort ett avancerat projekt med svåra begrepp eller teorier bör du försöka förklara på ett enkelt sätt för besökare. Den presentationen bör alltså vara enklare än den du riktar till juryn. Tänk på att en yngre elev som saknar förkunskaper inom ditt område ska kunna förstå. Elever besöker ofta utställningen för att inspireras och få egna idéer inför framtida projekt, och då är det viktigt att de förstår vad du har gjort!

Finaljuryn

Vår finaljury består av ca 30 forskare med expertkunskaper inom alla discipliner inom naturvetenskap, teknik och matematik. De läser alla projektrapporter och ställer utmanande och tankeväckande frågor till finalisterna och ger kloka råd på vägen till nästa steg i forskningen, inför framtiden eller bara inför slutinlämningen till skolan. Många av våra forskare kommer från Sveriges Unga Akademi (SUA) som representerar ett urval av de bästa yngre forskarna i Sverige. SUA bildades på initiativ av Kungliga Vetenskapsakademien och arbetar bland annat med att föra ut forskning till unga. För finalisterna är det extra roligt att få träffa forskare som ligger nära de själva i ålder!

Besöka finalen

Digitala Utställningen är öppen för både skolklasser, allmänhet, vänner och familj som vill ta del av projektutställningen och våra öppna föreläsningar inom naturvetenskapliga och tekniska ämnen, behandla vetenskaplig metod ur olika vinklar och mycket mer. Programmet nås vi länken nedan.

Faddergrupper

Varje finalist ingår i en av åtta faddergrupper. Varje grupp har en fadder håller i sociala aktiviteter digitalt och ger information om vad som sker under dagarna.

Äventyret fortsätter!

Veckan avslutas med en prisceremoni som sker i form av en prisutdelningsfilm där vi delar ut priser för en halv miljon kronor. Ta del av priser och platser i världens största utställningar, tävlingar, forskningsläger och vetenskapsforum för unga – digitala eller i fysisk form. Genom Utställningen kan du bli en del av Sveriges Unga Forskningslandslag och få tävla för Sverige i någon av världens största vetenskapstävlingar!

Tidigare års talare och prisutdelare har varit HKH Kronprinsessan Victoria, dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt, forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, astronauten Christer Fuglesang, naturfotografen Mattias Klum och många andra kända namn från akademi, näringsliv och politik.