Semifinalerna hålls över hela landet

 

I februari och mars 2020 hålls semifinaler runt om i landet. Genom vår digitala anmälan görs uttagningen till semifinalerna. Juryn granskar alla anmälda projekt och bedömer enligt vår bedömningsmall. De projekt som går vidare till semifinal får ställa ut projektet i en monter under en heldag på ett universitet, högskola eller science center.

Vi välkomnar skolklasser och nyfikna att besöka semifinalerna. Förutom utställning av projekten arrangeras spännande aktiviter med föreläsningar och rundturer. Bra inspiration för gymnasiearbetet och framtida val av studier och arbete! Det är fri entré till alla semifinaler, men skolklasser kan behöva föranmäla sig. Läs mer om vad som gäller under fliken för respektive semifinal.

  • Borlänge, campus Borlänge, 3 mars
  • Göteborg, Universeum, 27 februari
  • Karlshamn, Kreativum Science Center, 26 och 27 februari
  • Lund, Vattenhallen Science Center, 27 februari
  • Malmö, Malmö universitet, 27 februari
  • Stockholm, Vetenskapens Hus, 2 mars
  • Södertälje, Södertälje Science Park, 3 mars

 

Utställningen vidgar vyer

På semifinalen får du ställa ut ditt projekt i monter och presentera det för allmänheten och klasser som kommer och besöker. Du får träffa och lära känna elever från andra skolor, titta på deras projekt och inspireras av andras tankar och idéer. Du får träning i muntlig och visuell presentation och lyssna på andra elevers projekt, som är viktiga inslag i gymnasiearbetet och en bra träning inför framtida högskolestudier. Alla utställare bjuds på lunch och en spännande föreläsning, rundvandring eller andra aktiviteter. På många semifinaler får du en inblick i universitets- och studentvärlden och får lyssna på gästföreläsare och studentrepresentanter på plats.

Varje semifinal avslutas med en prisutdelning, där vi delar ut 2 000 kr till det bästa vattenprojektet, Publikens pris, och såklart ett antal platser till vår nationella final. På vissa semifinaler delas dessutom ytterligare priser ut. Alla semifinalister får också ett diplom. Läs mer om hur semifinalen går till på just din orts flik i menyn.

 

 

Möten med forskare

Som utställare får du möjlighet att presentera och diskutera ditt projekt med juryn. Juryn består av forskare och näringslivsrepresentanter med kunskaper inom ditt område. Juryn arbetar utifrån att ge positiv feedback och konstruktiv kritik. De kan ställa svåra frågor men är alltid vänliga och positiva i sitt bemötande. De kan dessutom ge dig tips på hur du kan finslipa och förbättra ditt projekt och din presentation inför finalen eller slutinlämningen till skolan!