Semifinalerna hålls över hela landet

På semifinalen får du under en heldag ställa ut ditt projekt i monter och presentera det för allmänheten och klasser som kommer och besöker. Du får personlig feedback och tips från forskarna i juryn. Du får träffa och lära känna elever från andra skolor, titta på deras projekt och inspireras av andras tankar och idéer. Du får träning i muntlig och visuell presentation och lyssna på andra elevers projekt, som är viktiga inslag i gymnasiearbetet och en bra träning inför framtida högskolestudier. Alla utställare bjuds på lunch och en spännande föreläsning, rundvandring eller andra aktiviteter. 

Uppläggen mellan semifinalerna kan variera något. För mer info om vad som gäller för dig, titta under din semifinals sida. Om du vill veta vad juryn kommer att bedöma på kan du läsa detta dokument.

Att ställa ut på en semifinal

Har du gått vidare till semifinal? Grattis! På semifinalen kommer du få en monter där du kan sätta upp poster och presentera material om du har det. Du presenterar också ditt projekt muntligt för jury och besökare. Det kan vid en första anblick verka läskigt att presentera sitt projekt – men juryn är positiva och snälla, de andra projekten som ställer ut är också vanliga gymnasiearbeten – och tänk på att de är ju inte heller färdiga med sina projekt! Vi vet av erfarenhet att nervositeten brukar lägga sig när man upptäcker hur kul det är att vara på plats.

Montern

Montern spelar stor roll för att väcka intresse hos besökare och är ett hjälpmedel för att presentera vad du gjort. Försök göra din monter både tydlig och inbjudande att gå fram till. Ha gärna material, prylar och annat roligt. Om du har gjort ett avancerat projekt med svåra begrepp eller teorier bör du försöka förklara på ett enkelt sätt för besökare. Den presentationen bör alltså vara enklare än den du riktar till juryn. Tänk på att en yngre elev som saknar förkunskaper inom ditt område ska kunna förstå. Elever besöker ofta utställningen för att inspireras och få egna idéer inför framtida projekt, och då är det viktigt att de förstår vad du har gjort!

Juryn

Projektbedömningarna utförs av en jury som består av forskare med expertkunskaper inom naturvetenskap, teknik och matematik. Det är de som avgör vilka projekt som ska vinna vilka priser. Projekten bedöms på vetenskapligt utförande, kreativitet och nytänkande, utförande och grundlighet, självständighet och förståelse, samt framställning och presentation. Juryn arbetar utifrån att ge positiv feedback och konstruktiv kritik. De kan ställa svåra frågor men är alltid vänliga och positiva i sitt bemötande. De kan dessutom ge dig tips på hur du kan finslipa och förbättra ditt projekt och din presentation inför finalen eller slutinlämningen till skolan!